Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Pénzösszegeket különítettek el az Észak-erdélyi autópályára

Központ december 22, 2014 Hír & hírháttér

„Számos kisebbségi törekvés anyagi támogatásában történt előrelépés a 2015-ös állami költségvetés kidolgozása során az RMDSZ javaslatára. Ennek értelmében az Etnikumközi Hivatal évi költségvetését 536 ezer lejjel emelték meg, annak érdekében, hogy a Hivatal problémamentesen tudja lebonyolítani programjait. Egy másik nagyon fontos megvalósítás az Oktatási Minisztérium éves költségvétésének 1,4 millió lejjel történő megemelése, amely egy kisebbségi szakmai továbbképző központ létrehozását teszi lehetővé a pedagógusok számára” – tájékoztatott Erdei-Dolóczki István Szatmár megyei parlamenti képviselő, a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja.

autop
A Parlament együttes plénuma vasárnap, december 21-én szavazta meg a jövő évi állami költségvetés-tervezetet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői és szenátorai 33 módosító javaslatot fogalmaztak meg, a kisebbségeket érintő javaslatok mellett, a 2015-ös állami költségvetést szabályzó törvényben többek között pénzösszegeket különítettek el az Észak-erdélyi autópálya munkálatainak folytatására, valamint a Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya egész nyomvonalára vonatkozó dokumentáció elkészítésére.

„A Szövetség együttes frakciójának döntését követően az RMDSZ parlamenti képviselete megszavazta a jövő év költségvetését. Volt néhány kifogásunk a procedurális folyamatokat illetően, bizonyos szabályokat a kormánypárt képviselői nem tartottak be, de sikerült bevinnünk a magyar közösséget érintő fontos módosításokat. Ugyanakkor újításnak számít a jövő évi költségvetésben az, hogy a tervezet minden önkormányzatnak biztosítana egy minimális működésre szánt összeget. Ezáltal az önkormányzat költségvetése két részből állna: egy a működésre és egy fejlesztésre szánt pénzkeret.

Bár érzünk ebben egy centralizációs törekvést, de ha a jó oldalát tekintjük, akkor mindegyik önkormányzat számára megállapítottak egy olyan költségvetési összeget, amely garantálja a működését. Még nem tiszta, hogy ez az elv hogyan valósul meg a gyakorlatban, de a törvény lehetőséget biztosít a rendszer felülvizsgálatára fél év múlva” – fogalmazott a képviselő.

Közlemény

Share Button
Ennyien olvasták: 563

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.