Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Politikai cédaságok. Az RMDSZ az USL ágyában

Központ június 20, 2012 Hír & hírháttér

cedasagPolitikai cédaságok. Az RMDSZ az USL ágyában

Nem tudom, más hogyan van vele, de engem egyáltalán nem lepett meg Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének bejelentése, miszerint a hatalmat gyakorló és a választásokat fölényesen nyerő szociálliberális pártszövetséggel, az USL-vel kezdenek tárgyalásokat a Maros megyei vezetői tisztségek elosztásáról.

 

Azt tudtam, tudtuk, hogy Borbélyéknak mindegy, kivel, csak a hatalom közelében maradhassanak. Alig találni olyan román pártot, amellyel már nem bútoroztak volna össze, nem gyakorolták volna a „hatalmat”, pontosabban azt, ami ezzel együtt jár: a közpénzek többnyire kényük és a klientúra érdekei szerinti elosztását.

A választási kampány alatt az RMDSZ még „riszálta” magát, aztán az első adódó alkalommal befeküdt a győztesek ágyába. Azzal a hatalmi körrel szövetkezett, amelyet az új megyei tanácselnök, Ciprian Dobre és a bukott polgármesterjelölt, Cornel Brișcaru testesít meg. Tetszik emlékezni? Ők voltak, akik a leghevesebben, legindulatosabban ellenezték a MOGYE magyar tagozatát, a Kossuth utcát, akik a leginkább erőltették, hogy a 2-es iskola felvegye az Adrian Păunescu nevét.

A történet kapcsán akár azt is mondhatnám: az eset azt bizonyítja, hogy összenő, ami összetartozik, egymásra találtak a posztkommunisták. Értem én, hogy az RMDSZ-nek nem számítanak azok, akik – úgy százezren – a kisebb magyar pártokra voksoltak. Ezek szerint magasról tesznek saját választóik jelentős hányadára is. Kíváncsi lennék, mit szól mindehhez a „csendes többség”, azok, akik szavazataikkal újfent megerősítették a borbélyok önbizalmát, azon téves hitét, hogy azt tehetnek, amit akarnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 168

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.