Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Politikai ciánszennyezéstől retteg Markó

Központ szeptember 22, 2011 Hír & hírháttér

Politikai ciánszennyezéstől retteg MarkóMARKO

Több mint félórás késéssel és félhomályban vette kezdetét a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szeptember 17-i ülése, ezúttal a Maros Művészegyüttes előadótermében. Az ülést megelőzően a jelenlevőek elutasították az Eckstein Kovács Péter által benyújtott határozattervezet napirendre tűzését, amelynek értelmében az RMDSZ hivatalos álláspontot alakított volna ki a Verespatakra tervezett aranybánya kérdésében.

 

Kiszámíthatatlanság jellemzia mostani rendszert,

hangsúlyozta Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök politikai beszámolójában. Véleménye szerint rengeteg érv (gazdasági és politikai egyaránt) szól amellett, hogy az RMDSZ támogassa a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások egyidőben való megrendezését. „A választási rendszer kérdése a következő hónapok legfontosabb politikai témáját jelenti majd. Mi vegyes rendszert javasoltunk, ugyanis ily módon az arányos képviseletek elvét gyakorlatba lehetne ültetni. Egyetlenegy szavazat sem veszne el, a szavazatokat mandátumokban viszont lehetne látni” – magyarázta Kelemen.

A régióátszervezéssel kapcsolatosan az elnök elmondta, mindössze a választások után, az új ciklus elején lesz lehetőség a közigazgatási reform megvalósítására, amely szerinte is szükségszerű.

Szót ejtett a verespataki beruházás ügyéről, melynek támogatásáról vagy elutasításáról csak és kizárólag a kormánykoalíció dönthet: „Ami most Verespatakon történik, az egy katasztrófa, szociális értelemben és környezetvédelmi szempontból egyaránt. Minden egyes nappal fokozzuk a tragédiát. Erről a problémáról egyedül az RMDSZ nem dönthet” – hívta fel a jelenlevők figyelmét.

A szövetségi elnök nem gratulált az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sikeres bejegyzéséért, tévedésnek és rossz döntésnek nevezvén az új párt megalakítását, amely határozottan gyengíti az erdélyi képviseletet. „Buta versenypárt, buta stratégiával próbált nyerni. A közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy az RMDSZ-en belül mindenki megtalálhatja helyét” – összegzett Kelemen.

Veszélyes az EMNP

A politikai beszámolót követően a frakciók képviselőinek a hozzászólásai következtek, melynek fő témáját egyértelműen az EMNP jelentette. A felszólalók zöme veszélyesnek tartja az új párt megalakulását. Borbély László környezetvédelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a pártot az erdélyi magyarság akarata ellenére jegyezték be.

– A legújabb magyarországi beruházás, az EMNP, sokkal rosszabb és veszedelmesebb, mint Verespatak. Tönkreteheti az erdélyi magyarság politikai jövőjét. Politikai ciánról beszélünk, nem tudom, milyen vegyítésben és töménységben, viszont nekünk ezzel szembe kell néznünk – mondta Markó Béla.

Egyedül Frunda György szenátor nem aggódik az említett politikai alakulat bejegyzése miatt. Elismerte, az EMNP-nek vannak valós okai arra, hogy támadja az RMDSZ-t, de ugyanakkor valótlan állításokra is lehet számítani. Frunda előrehozott választások szorgalmazását ajánlotta, különben az új párt időt nyer.

Az első számú napirendi pontot követően megválasztották a szövetségi etikai és fegyelmi, a szövetségi szabályzat-felügyelő, szövetségi ellenőrző, illetve az SZKT állandó bizottság tagjait.


 

U.i.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követően Toró T. Tibor, az EMNP ideiglenes elnöke közleményben reagált Markó Béla kijelentésére: „Különösen cinikus és kétes ízlésre vall, ahogyan a Magyarországról érkező politikai ciánszennyezés metaforáját használja annak a kormánynak a miniszterelnök-helyetteseként, amely két RMDSZ-es miniszter, Kelemen Hunor és Borbély László aktív segédletével készül zöld utat adni a verespataki aranybánya-beruházásnak, annak ellenére, hogy két másik magyar képviselő, Áder János és Tőkés László javaslatára az Európai Parlament nemrég fogalmazott meg tiltást a ciántechnológián alapuló aranykitermelésnek” – áll a közleményben.


Share Button
Ennyien olvasták: 728

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.