Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Ponta a választások után azonnal módosítaná az alkotmányt

Központ november 21, 2012 Hír & hírháttér

pontaPonta a választások után azonnal módosítaná az alkotmányt

Az alkotmányt a választások után azonnal módosítani fogjuk – jelentette be Victor Ponta a Reatitatea Televízió adásában kedden este. Szerinte az USL kétharmados többséget szerez a választásokon, ez pedig lehetővé teszi, hogy akadálymentesen sor kerülhessen az alaptörvény módosítására, a folyamatnak pedig jövő év júniusáig, az ülésszak végéig le kell zajlania. 

 

A legfontosabb módosításként Ponta a jelenlegi fejlesztési régiók mentén létrehozandó nyolc óriásmegyét említette, szerinte mind a kormánynak, mind a megyei önkormányzatoknak át kell majd ruházniuk a döntéshozást ezeknek az óriásmegyéknek a vezetőségére, 2014-ben már meg lehetne tartani a régió szintű választásokat. 

A miniszterelnök továbbá arról beszélt, hogy az állami intézmények közötti hatalommegosztást is világossá kell tenni az új alaptörvényben, hiszen a jövőben el kell kerülni az olyan helyzeteket, amikor az államfő dönti el, hogy kit tesz meg miniszterelnöknek. Ezért azt fogja javasolni, hogy a miniszterelnök az egykamarássá átalakított parlament előtt feleljen. Az Alkotmánybíróság tagjainak pedig bizonyos feltételeknek kell majd megfelelniük, az egyik feltétel szerint legalább 18 éves bírói tapasztalattal kell rendelkezniük ahhoz, hogy kinevezést kaphassanak a testületbe. Ponta elképzelése szerint az Alkotmánybíróság döntéseit ugyanakkor a parlament kétharmados többséggel megváltoztathatja majd.

Forrás: realitatea, transindex

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.