Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Portugál harci gépek érkeznek légi járőrözésre Romániába

Központ március 4, 2015 Hír & hírháttér

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában, a NATO légi járőrözésének előkészítése és megindítása érdekében.

Operation Iraqi Freedom

Románia saját légierejét 12 darab használt, Portugáliából vásárolt F-16-ossal készül korszerűsíteni, amelyeket – felújításukat követően – 2017-től állítanak hadrendbe. A repülőrajt használatba vevő romániai pilóták kiképzése már tavaly megkezdődött Portugáliában.
A nemzetbiztonsági testület, amely először ülésezett a decemberben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő vezetésével, az ukrajnai biztonsági helyzetet és annakromániai kihatásait elemezte.
„Határainknál fél évszázadnyi béke után embereket ölnek meg, másokat elüldöznek otthonaikból. Románia 300 kilométernyire van a Krím-félszigettől, ahol tavaly elkezdődött a második világháború nyomán megszabott határok módosítása. Nekünk alapvető érdekünk a konfliktus békés megoldása. A CSAT ülésén áttekintettük a helyzetet és megerősítettük, hogy Románia teljesíti stratégiai partnereivel szemben vállalt kötelezettségeit” – írta a nemzetbiztonsági ülésről szóló Facebook-bejegyzésében Klaus Iohannis államfő.
A védelmi tanács a válság kapcsán úgy értékelte, hogy Románia Ukrajnának nyújtott következetes támogatása nyomán a kijevi hatóságok példátlanul nyitottakká váltak a Romániával való együttműködésre.

A CSAT azt is felmérte, milyen előrelépések történtek a nyugat-balkáni országok társulási, illetve integrációs folyamatában. A testület szerint megnőtt Románia stratégiai jelentősége a térségben, így a NATO és az Európai Unió „előőrseként” betöltött szerepét a nyugati partnereinél is latba vetheti, hogy a Moldovai Köztársaság is bekerüljön a Nyugat-Balkánt célzó bővítési hullámba.
A CSAT elfogadta a romániai kiberbiztonsági operatív tanács 2014-es éves jelentését. A tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében Románia vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, és az országban két vezénylési központot hoznak létre a NATO gyorsreagálású erői számára.

Kedden James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is Bukarestben járt, aki – a kormányzati közlemény szerint – szintén a regionális biztonság kérdéseiről tárgyalt Klaus Iohannis államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 680

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.