Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Portugál harci gépek érkeznek légi járőrözésre Romániába

Központ március 4, 2015 Hír & hírháttér

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában, a NATO légi járőrözésének előkészítése és megindítása érdekében.

Operation Iraqi Freedom

Románia saját légierejét 12 darab használt, Portugáliából vásárolt F-16-ossal készül korszerűsíteni, amelyeket – felújításukat követően – 2017-től állítanak hadrendbe. A repülőrajt használatba vevő romániai pilóták kiképzése már tavaly megkezdődött Portugáliában.
A nemzetbiztonsági testület, amely először ülésezett a decemberben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő vezetésével, az ukrajnai biztonsági helyzetet és annakromániai kihatásait elemezte.
„Határainknál fél évszázadnyi béke után embereket ölnek meg, másokat elüldöznek otthonaikból. Románia 300 kilométernyire van a Krím-félszigettől, ahol tavaly elkezdődött a második világháború nyomán megszabott határok módosítása. Nekünk alapvető érdekünk a konfliktus békés megoldása. A CSAT ülésén áttekintettük a helyzetet és megerősítettük, hogy Románia teljesíti stratégiai partnereivel szemben vállalt kötelezettségeit” – írta a nemzetbiztonsági ülésről szóló Facebook-bejegyzésében Klaus Iohannis államfő.
A védelmi tanács a válság kapcsán úgy értékelte, hogy Románia Ukrajnának nyújtott következetes támogatása nyomán a kijevi hatóságok példátlanul nyitottakká váltak a Romániával való együttműködésre.

A CSAT azt is felmérte, milyen előrelépések történtek a nyugat-balkáni országok társulási, illetve integrációs folyamatában. A testület szerint megnőtt Románia stratégiai jelentősége a térségben, így a NATO és az Európai Unió „előőrseként” betöltött szerepét a nyugati partnereinél is latba vetheti, hogy a Moldovai Köztársaság is bekerüljön a Nyugat-Balkánt célzó bővítési hullámba.
A CSAT elfogadta a romániai kiberbiztonsági operatív tanács 2014-es éves jelentését. A tavalyi walesi NATO-csúcson hozott döntések értelmében Románia vezető szerepet tölt be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, és az országban két vezénylési központot hoznak létre a NATO gyorsreagálású erői számára.

Kedden James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is Bukarestben járt, aki – a kormányzati közlemény szerint – szintén a regionális biztonság kérdéseiről tárgyalt Klaus Iohannis államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.