Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

“Isten már eldöntötte …” – miséztek a pápaválasztó bíborosok

Központ március 11, 2013 Hír & hírháttér

“Isten már eldöntötte …” – miséztek a pápaválasztó bíborosok

A konklávét március 12-én megkezdő 115 pápaválasztó bíboros vasárnap saját római címtemplomában tartott misét. Hívők és újságírók tömege kísérte az esélyes pápajelölteknek tartott bíborosokat.

 

A következő egyházfő feladatai között a “társadalmi megbékélés” megteremtését nevezte prioritásnak Pedro Odilo Scherer, a brazíliai Sao Paulo érseke, akit olaszok és dél-amerikaiak tömege hallgatott a római Quirinale-dombon levő címtemplomában. Scherer, aki Angelo Scola milánói érsekkel együtt a legesélyesebb pápajelöltként lép be a konklávéba, kijelentette: “nehéz békés jövőt elképzelni az emberiség számára, ha nem sikerül megbékíteni egymással a világ népeit és kultúráit”.

A sajtó által emlegetett pápajelöltek között nem szereplő Ruben Salazar Gomez, a kolumbiai Bogotá érseke homíliájában azt mondta, olyan egyházfő kell, aki “mély hitű, és élete az Evangéliumot követi, ugyanakkor a mai világban élő ember is, aki ismeri a világ különböző részeinek igényeit”. Hatalmas tömeg kísérte a szintén pápajelöltnek számító Sean Patrick O’Malley bostoni érsek celebrálta misét. O’Malley hívők és újságírók gyűrűjében azt mondta, “nincsen szándékomban pápa lenni, vissza akarok menni Bostonba”. Hozzátette, hogy az egyház feladata az, hogy “ismét kaput nyisson azok előtt, akik elhagyták az egyházat, és azokat is befogadja, akik elveszve bolyonganak”.


“Isten már eldöntötte, ki lesz az új pápa, nekünk csak ki kell találni az Ő akaratát!”

A pápajelöltek között szereplő Timothy Dolan New York-i érsek a mise után élelmiszerkosarat kapott ajándékba a hívőktől. A Rómába érkezése óta tréfás megjegyzéseiről ismertté vált bíboros így reagált: “köszönöm, most böjt alatt nem ehetem meg, de az édességet magammal viszem a konklávéba, úgyis azt hallottam, hogy a Vatikánban rosszul főznek”. “Isten már eldöntötte, ki lesz az új pápa, nekünk csak ki kell találni az Ő akaratát!” – hangoztatta John Onaiyekan, a nigériai Abuja érseke.


Erdő Pétert is faggatták az újságírók

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában tartott szentmise után úgy válaszolt a magyar, az olasz és a francia sajtó kérdéseire, hogy aki tudni akarja, ki lesz a pápa, nézze meg a bíborosok “örökbefogadására” létrehozott honlapot (adoptacardinal.org).

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádióban vasárnap sugárzott műsorában arról számolt be, hogy a konklávé március 12-i időpontjáról pénteken döntő bíborosok jelentős többsége a pápaválasztás korábbra hozatala mellett szavazott az egyházi szabályok szerinti március 15. helyett. A bíborosi testület – pápaválasztók és nem pápaválasztó bíborosok – hétfőn megtartják utolsó tanácskozásukat. A pápaválasztók kedden kora reggel költöznek be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba.

Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros érseke miséjén azt mondta, “jövő vasárnapra új pápája lesz az egyháznak”. Az MTI magas rangú vatikáni forrástól úgy értesült, hogy a sajtónak szerda délutántól “érdemes figyelnie” a Sixtus-kápolnából felemelkedő füst színét, amely akkorra már fehér lehet, ami az új pápa megválasztását jelenti.

Forrás: hirado.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.