Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Rádiósok hecce miatt lett öngyilkos Katalin hercegnő ápolója?

Központ december 9, 2012 Hír & hírháttér

Rádiósok hecce miatt lett öngyilkos Katalin hercegnő ápolója?

Holtan találták pénteken Londonban azt a kórházi ápolónőt, aki egy ausztrál rádióállomás megtévesztő telefonhívásáról elhitte, hogy a brit uralkodó és fia kér felvilágosítást a brit trón várományosa, Vilmos herceg várandós feleségének állapotáról.

 

Katalin hercegnőt hétfőn kellett a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba szállítani hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt. Az ausztrál 2Day FM kereskedelmi rádió két riportere nem sokkal később felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

A telefonhívásra válaszoló ápolónő, Jacintha Saldanha – abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és elsőszülött fiával beszélt – jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak. A hívás kedden, londoni idő szerint kora hajnalban futott be, olyan időpontban, amikor nem volt szolgálatban telefonközpontos, és a telefont ezért vette fel az ügyeletes nővér.

John Lofthouse, a kórház vezérigazgatója péntek este személyesen felolvasott nyilatkozatában erősítette meg, hogy az aznap holtan talált személy Jacintha Saldanha volt, az az ápolónő, aki az Ausztráliából érkező telefonhívást fogadta és továbbította a hercegnőt kezelő osztályra. Az ápolónő ellen a telefonos incidens után nem indult fegyelmi eljárás, és nem is függesztették fel állásából. Lofthouse pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy Jacintha Saldanha „kollégái által nagyra becsült, népszerű, első osztályú ápolónő” volt.

A St. James-palota – Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala – péntek este közleményben tudatta, hogy Vilmos és felesége „mélységes szomorúsággal” értesült az ápolónő haláláról. A palota szóvivője hozzátette: az udvar semmilyen módon nem tett panaszt a kórháznál a telefonos incidens után, sőt teljes támogatásáról biztosította az ausztrál rádiósok által rászedett személyzetet. Az eset után a kórház – amely rendszeresen kezeli a királyi család tagjait – mindazonáltal bejelentette, hogy azonnali hatállyal felülvizsgálja a bejövő telefonhívások kezelésének gyakorlatát.

A hívást fogadó, most holtan talált ápolónőnek nem anyanyelve volt az angol, így valószínűleg nem érzékelte a rádiósok erőteljes – a hívás visszajátszásán jól hallható – ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó ausztrál műsorvezetőnő egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, Katalinhoz, jóllehet II. Erzsébet királynő nem a hercegnőnek, hanem Katalin férjének, Vilmos hercegnek a nagymamája.

A Scotland Yard péntek estig nem erősítette meg egyértelműen, hogy öngyilkosság történt, de a rendőrségi közlemény hivatalos szóhasználata szerint a halálesetet „nem övezik gyanús körülmények”. A brit rendőrségi nyelvezetben ez a kifejezés mindig arra utal, hogy a hatóság feltételezése szerint az áldozat önkezével vetett véget életének.

 forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 218

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.