Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Recesszió fenyegeti Közép-Kelet-Európát

Központ március 16, 2012 Hír & hírháttér

Recesszió fenyegeti Közép-Kelet-Európát

A tavalyinál jóval gyengébb, „kihívásokkal teli” évük lesz növekedési szempontból a tágabb értelemben vett Közép-Kelet-Európa gazdaságainak, amelyek közül több várhatóan recesszióban tölti 2012 egészét – áll az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont negyedéves helyzetértékelésében.

A Capital Economics felzárkózó piaci elemzőstábja az idei első negyedév térségi fejleményeire alapozott szerdai prognózisában a ház által vizsgált 13 közép-kelet-európai gazdaság közül hatban valószínűsített recessziót 2012 egészére. A cég szakértői szerint Magyarország hazai összterméke (GDP) az idén 1,5 százalékkal csökken, de a ház visszaesést vár Csehországban (–0,8), Romániában (–0,5), Bulgáriában (–0,5), Horvátországban (–1,0) és Törökországban (–1,0) is. 

A Capital Economics várakozása szerint az országcsoport egészében az idén átlagosan 1,3 százalékos gazdasági növekedés lesz reálértéken a tavalyi 4,6 százalékos térségi GDP-bővülés után.

A ház elemzői szerint az euróövezeti jegybank „masszív likviditásinjekciója” nyomán csökkent annak az „azonnali veszélye”, hogy egy esetleges euróövezeti bankválság pénzügyi válságot okoz. A közép- és délkelet-európai bankok azonban továbbra is sérülékenyek az euróövezeti tulajdonos bankok fokozatos kitettségleépítési folyamata miatt, ami rendkívül feszes hitelkondíciókat eredményez a térségben. 

Mindeközben a közép-kelet-európai térség exportja „a legjobb esetben is” várhatóan stagnálni fog idén – jósolták az elemzők.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 427

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.