Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Őrizetben egy román vámfőnök bűnszövetkezet támogatásának gyanújával

Központ október 11, 2012 Hír & hírháttér

Őrizetben egy román vámfőnök bűnszövetkezet támogatásának gyanújával

Őrizetbe vettek Romániában tizenhárom embert – közöttük egy vámfőnököt és négy vámost – azzal a gyanúval, hogy támogattak egy gázolajcsempészettel foglalkozó bűnszövetkezetet.

 

A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség közleménye szerint a nyolctagú bűnszövetkezet 11 ezer tonna gázolajat vitt be az országba, majd eladta adófizetés nélkül. Az ügyészség közleménye szerint azért nem fizettek jövedéki adót, mert azt állították, hogy a gázolajból a jövedéki adó alól mentesülő más termékeket gyártanak, de valójában töltőállomásokon keresztül értékesítették az olajat. Így mintegy 5 millió euróval károsították meg a román államot.

Az ügyészek kutatást végeztek az érintett cégek székhelyén, valamint a gyanúsítottak lakhelyén és a román-bolgár határ mentén lévő Calarasi megye vámhivatalában. Az ügyészek valóságos luxusgépkocsiparkokra bukkantak.

Az ügyészek azt állítják, a bűnszövetkezet tevékenységét a vámhivatal alkalmazottai is támogatták: ellenőrzéskor szemet hunytak a törvénytelenségek fölött.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy az ügynek köze az országos adóhivatal volt elnöke, Sorin Blejnar ellen folyó eljáráshoz, amely szintén egy gázolajcsempészettel foglalkozó bűnszövetkezettel kapcsolatos.

Az ügyészség már vádat emelt Blejnar ellen, aki a vádirat szerint 2011 májusa és 2012 júliusa között – az adóhivatal vezetőjeként – támogatott egy szintén gázolajcsempészettel foglalkozó bűnszövetkezetet. Ezzel mintegy 15 millió euró kárt okozott az államnak.

Romániában tavaly mintegy kétszáz vámost és határrendőrt tartóztattak le. Azzal gyanúsították őket, hogy kenőpénzt fogadtak el cigarettacsempészektől.

Romániának 2011 tavaszán kellett volna csatlakoznia Bulgáriával együtt a schengeni övezethez, de előbb Franciaország és Németország emelt kifogásokat, majd Hollandia vétózta meg a két ország integrációját. Romániával szemben a fő kifogás az volt, hogy még mindig igen elterjedt a korrupció.

forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 382

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.