Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

RMOGYKE: „Függesszék fel funkciójukból a plagizáló tanárokat!”

Központ október 2, 2012 Hír & hírháttér

keptanarokRMOGYKE: „Függesszék fel funkciójukból a plagizáló tanárokat!”

Ádám Valerián, az RMOGYKE ügyvezetője és néhány fős csapata huszonegyedik napja tüntet az Oktatási Minisztérium előtt Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen létrehozandó magyar főtanszékekért és a magyar tandíjas helyek kibővítésért. Az esernyős, műtőruhás tüntetők a napokban haza szándékoznak jönni, mert a MOGYE vezetősége nyilatkozatai szerint egyfajta megoldás született az orvosi egyetem ügyét illetően.

 

 

Ám Ádám nehezményezi, hogy az egyetemi szenátus által is elfogadott hét pontos egyezmény nem tartalmazza a magyar nyelvű tandíjas helyek kibővítését. „A napokban abbahagyjuk a tüntetést, mert nem szeretnénk, ha ellentmondás lenne a mi és az egyetem vezetőségének nyilatkozatai között, de a hét pontos egyezmény távolról sem oldja meg a MOGYE problémáit. Emiatt arra kérem a három oktatót, aki aláírta az egyezményt – dr. Szabó Béla tanszékvezetőt, dr. Lőrinczi Zoltán és dr. Szilágyi Tibor professzort –, hogy közleményben biztosítsanak támogatásukról, és igazolják, hogy a tüntetésünk jogos” – mondta el lapunknak Ádám. Elmondta: ha a szóban forgó tanárok támogatásukról biztosítják őket, a tüntetéseket folytatják jövő év nyaráig, vagy addig, amíg a követeléseiket teljesítik.

 

              

Hozzátette azt is, hogy a szülők kifogásolják, hogy az egyezmény aláírásakor a tandíjas helyek fele-fele arányban való elosztása nem volt tárgyalási feltétel, ám az egyetem vezetősége „felső nyomásra” már nem ragaszkodik a magyar tannyelvű helyek kibővítéséhez.

„Emellett tegnap este részt vettünk egy plágium elleni tüntetésben is, amely a bukaresti Szabadság téren zajlott. A száz fős csoport egy része Victor Ponta plágium-ügye ellen tüntetett, és miniszterelnöki tisztségéről való lemondására szólították fel, mi pedig a plágium gyanújába kevert MOGYE-oktatók felelősségre vonásáért vonultunk utcára, és a funkciójukból való felfüggesztésüket kértük” – mondta el az RMOGYKE ügyvezetője.

Share Button
Ennyien olvasták: 347

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.