Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Román katonákat ért pokolgépes támadás Afganisztánban

Központ március 31, 2014 Hír & hírháttér

Román katonákat ért pokolgépes támadás Afganisztánban

Életét vesztette a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy román katonája, öt társa pedig megsebesült vasárnap Afganisztánban, miután járművüket házilag gyártott pokolgépes támadás érte – közölte a védelmi minisztérium. 

    

A román alakulat a Kabul-Kandahár úton, az afgán biztonsági erőkkel közös járőrözésben vett részt a pakisztáni határ közelében fekvő Zábul tartományban. Mircea Dusa védelmi miniszter tájékoztatása szerint egy amerikai gyártmányú Humvee páncélos járművet robbantottak fel a támadók, a járműben lévő katonák a másfél hónapja Afganisztánban szolgáló craiovai katonai egység tagjai. 

A sebesülteket mentőhelikopter vitte a kandahári kórházba, a nap folyamán pedig egy katonai repülőgépet küldenek értük, hogy hazahozza őket. 

Az utóbbi két évtizedben 26 román katona vesztette életét külföldön, elsősorban az afganisztáni nemzetközi katonai erőben vállalt feladatok teljesítése közben. 

Idén 1300 román katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, és a belügyminisztérium is csaknem 800 rendőrrel és csendőrrel vesz részt a NATO, az Európai Unió, az EBESZ vagy az ENSZ égisze alatt szervezett missziókban. Bukarest több ízben hangsúlyozta, hogy Románia nem csak “fogyasztója”, hanem “szolgáltatója” is a biztonságnak azokban a katonai-politikai szövetségekben, amelyeknek tagja. 

Ioan Mircea Pascu volt védelmi miniszter a vasárnapi támadásról azt mondta, Románia emberéletekkel is megfizeti az árát annak, hogy biztonságban legyen, miközben határai mellett Oroszország agressziót követ el egy szuverén ország területi épsége ellen.

Forás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 438

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.