Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Románia „gyógyszerunióra” lépne Bulgáriával

Központ június 2, 2015 Hír & hírháttér

Románia Bulgáriával közösen akarja lebonyolítani a drága gyógyszerek beszerzését, hogy előnyösebb árakat tudjon kialkudni, de a tervezett „gyógyszerunióba” a térség többi országát is szívesen bevonnák – közölte Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

featuresgyogyszer
A Hotnews hírportál szerint a kezdeményezés nem példátlan Európában: Hollan­dia, Belgium és Luxemburg között már konkrét egyeztetések folytak arról, hogy közösen lépnek fel a gyógyszeriparral folytatott tárgyalásokban.

Másfelől az európai páciensek fóruma is szorosabb együttműködést szorgalmaz a tagállamok kormányai között az újonnan megjelenő (többnyire nagyon drága) gyógyszerek beszerzésének uniós szabályozása érdekében. Ja­vas­latuk abból indul ki, hogy az Európai Unió egységes fellépéssel jobb árakat tudna kialkudni, amelyeket az egyes tagországok életszínvonaluk függvényében megállapított szorzóval alkalmaznának.

A román és a bolgár egészségügyi tárca állítólag tárgyalásokat folytat a regionális kezdeményezésről a térség többi országával. A Hotnews úgy tudja: Horvátország és Szlovénia érdekeltnek mutatkozott, „Magyarország kevésbé tűnt hajlandónak arra, hogy a bolgár–román gyógyszerunióhoz csatlakozzék.”

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.