Központ
2019. augusztus 17. szombat, Jácint

România Liberă: sok romániai magyar fog a Fidesz-listára szavazni az EP-választásokon

Központ október 14, 2013 Hír & hírháttér

România Liberă: sok romániai magyar fog a Fidesz-listára szavazni az EP-választásokon

Csökkenhet a romániai pártokra szavazó romániai magyarok száma a jövő évi európai parlamenti választáson amiatt, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők maguk dönthetik el: romániai vagy magyarországi párt listájára adják-e le a szavazatukat – írta hétfőn a România Liberă napilap. 

Az újság szerint a 2014-es EP-választás alkalmából először fordulhat elő a kedvezményes honosítás következtében, hogy a romániai magyarok nagyobb számban maguk dönthetik el, romániai vagy magyarországi jelöltekre szavaznak-e. 

A lap feltételezése szerint a romániai magyarok egy része a magyar külképviseleteken fog voksolni, hogy “így fejezze ki a Fidesz és Orbán Viktor iránti háláját a kettős állampolgárságért”. A lap szerint emiatt a romániai magyarok már kevesebb mint 7 százalékot fognak képezni a romániai szavazók körében, és csökkenni fog a magyar szavazóbázis. A lap megállapítja, hogy amennyiben mindhárom erdélyi magyar párt külön-külön vesz részt a választáson, akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség esetében fennáll az a “komoly kockázat”, hogy nem éri el az EP-be való bejutást biztosító 5 százalékos küszöböt. 

A lap szerint Tőkés László EP-képviselő akár függetlenként indul Romániában egy újabb mandátumért, akár a Fidesz listáján, elegendő szavazatokat vonhat el az RMDSZ-től, hogy ez utóbbi szervezet ne jusson be az európai törvényhozói testületbe, és Tőkés László legyen az egyedüli erdélyi magyar képviselő Brüsszelben. 

A lap szerint ez a forgatókönyv alaposan megváltoztathatja a romániai magyar közösségen belüli politikai erőviszonyokat, ami a magyar politikusok diskurzusának a radikalizálódásához és Erdélyben újabb nemzetiségi feszültségek megjelenéséhez vezethet – olvasható a România Liberăban.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 283

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.