Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Romániában épül meg Európa egyik leghosszabb függőhídja

Központ május 3, 2017 Hír & hírháttér

Megjelent az ajánlati felhívás a Brăilánál megépítendő új Duna-hídra, amely Európa első öt függőhídja közé kerülhet a két pillér közötti 1120 méteres fesztávolságával – közölte a Hotnews.ro hírportál kedden.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) mintegy félmilliárd eurót (2,025 milliárd lej plusz áfa) irányzott elő a híd megtervezésére és kivitelezésére: a társaság szerint ez lesz az utóbbi 27 év legnagyobb összegű infrastrukturális közbeszerzése. A tervezésre másfél, a kivitelezésre pedig három évet szántak a kiírásban, amely magába foglalja a létező úthálózattal összeköttetést teremtő 23 kilométernyi új út megépítését is.

A hídon menetirányonként két-két sáv lesz, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást. A folyó egy kilométert szinte mindenütt meghaladó szélessége miatt Romániában kevés Duna-híd épült.

A csaknem 500 kilométernyi folyami határszakaszon két híd köti össze Romániát Bulgáriával: az 1954-ben épült Giurgiu és Rusze, illetve a 2013-ban megnyitott Calafat és Vidin közötti. Szerbiával a Vaskapu vízerőmű zárógátja teremt közúti összeköttetést a Dunán keresztül.

Dobrudzsát – Románia Fekete-tenger és a Duna közötti keleti részét – jelenleg két közúti híd köti össze az ország többi részével. Románia egyik fő idegenforgalmi látványosságát, a Duna-deltát csak nagy kerülővel (vagy a Brăilánál üzemelő komppal) lehet Moldva és Erdély felől gépkocsival megközelíteni.

Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros – a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire északra elhelyezkedő negyedmilliós Galac – számára teremti meg a régóta követelt közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a román tengerparttal.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 133

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.