Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Rutinszerűen nyomott el jobboldali híreket a Facebook, állítják volt munkatársak

Központ május 10, 2016 Hír & hírháttér

Mindennapos gyakorlatnak számított a Facebooknál, hogy a konzervatív vonatkozású híreket elnyomják a közösségi portál Trending topics elnevezésű felületén, írja a Gizmodo. Két volt republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és Rand Paul is megszenvedte ezt.

facebook

Van a Facebooknak egy felülete főleg amerikai felhasználók számára az oldal jobb felső sarkában, ahová a felhasználók körében hasító tartalmakat pakolják. Ez a Trending topics, amit a közösségi portál a Twitter mintájára hozott létre 2014-ben.

A Gawker-blogbirodalomhoz tartozó Gizmodo nevüket fel nem fedő, egykori Facebook-munkatársaktól úgy értesült, a közösségi portálnál rendre belenyúltak abba, milyen politikai vonatkozású híreket lássanak itt a felhasználók, főként a konzervatív oldal témái esetén. Sok más jobbos amerikai téma mellett így jártak a Mitt Romney és Rand Paul republikánus politikusokról szóló hírek vagy a CPAC-kongresszus eseményeiről beszámoló tudósítások. Ezeket gyakran akkor sem engedték ezen a felületen megjelenni, ha amúgy kifejezetten pörögtek az oldal felhasználói falán.

Házon belül news curator volt azon alkalmazottak neve, akik meghatározták, mi szerepeljen a Trending topicsban és mi ne. A Gizmodo forrásai szerint számos alkalommal fordult elő, hogy olyan hírt szerepeltettek itt, ami amúgy alacsony érdeklődést váltott ki az oldalon. A portál szerint tehát nem igaz a Facebook állítása, miszerint azokat a cuccokat listáznák ott, amik az oldalon pörögnek, sokkal inkább valamiféle újságra hajaz a dolog, ahol a szerkesztőségi és a kiadói érdek határozza meg a tartalmat.

A Gizmodo megkereste a Facebookot is az ügyben, ám nem kapott választ.

Forrás: mandinder

Share Button
Ennyien olvasták: 388

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.