Hír & hírháttér

Sikeres gyümölcssokadalom Marosvásárhelyen

Rengeteg termék, különleges ízvilág, egyedi kombinációk és igazi hazai ízek jellemezték a hétvégi gyümölcssokadalmat, amelyet első alkalommal szervezet meg hétvégén a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet, a megye kis- és nagytermelők fellendítése és „pártfogása” céljából.

wp_20161029_10_51_34_pro

Az esemény megnyitóján az egyesület elnöke, Csomós Attila elmondta a szomorú tényt, hogy az üzletek polcain megszámlálhatatlan mennyiségű termékkel találjuk szemben magunkat nap mint nap, de ezek közül alig van helyi termelésű, vagy a legtöbb esetben egyáltalán nincs olyan, ami a megyéből származik. Ebből kiindulva az egyesület célja, hogy a lokális termelőknek legyen lehetőségük bemutatni portékájukat, találkozni, s arra ösztönözni egymást, hogy érdemes feldolgozni a gyümölcsöt, s azt tartósított termékként eljuttatni az üzletekbe. Ami nemcsak jelentős bevételt jelent a családnak, hanem az egészséges táplálkozást is elősegíti. Ennek céljából jelent meg a szászrégeni Gabriela Bercea cége, akinek már sikerült betörnie a Maros megyei üzletekbe.

Ritka különlegesség!

Aki ellátogatott az eseményre, a gyümölcstermékek sokasága mellett találkozhatott egy igazán különleges és sokak számára ismeretlen dologgal, hiszen a fehéregyházi Vajda Rózsika friss rivellával várta az édesszájúakat, ami nem jelent mást, mint savóval készült alkoholos és alkoholmentes gyümölcsturmixot, ami nagy sikernek örvendett. A kiállító elárulta, hogy a magyarországi sajtmustrán fedezte fel az RMGE Maros elnöke a savóval ízesített almát, ami nagyon megtetszett neki, így ő is kísérletezett az elkészítésével. A recept roppant egyszerű, három deci savóhoz hozzá kell adni egy narancsot és egy banánt, de ezenkívül még rengeteg változata létezik.

20161029_133016

Hatalmas választék

A rendezvény sikerét mi sem igazolja jobban, mint a versenyre benevezett termékek száma, összesen 92 féle áru érkezett be, amiből 51 féle lekvár, 28 féle szörp, 11 különböző befőtt, illetve egy természetes lé. A megye szinte minden szegmensét képviselték a kiállítók és érdeklődők, többek között jelen volt Marosvásárhely, Héderfája, Istvánháza, Mezőpanit, Koronka, Küköllődomdó, Holtmaros, Kebele, Mezőbergenye, Fehéregyháza.

Szakmai tudás

Míg a népes közönség ízlelgette a különlegességeket, az előadótermekben zajlottak az előadások. Szó volt a Maros megyei gyümölcstermesztésről és feldolgozásról dr. Moldován Csaba, a Sapientia EMTE adjunktusa előadásában, aki bemutatta, mennyire nagymértékben csökkent a gyümölcstermesztés a megyében. Dr. Pocsai Zsolt a Vidékfejlesztési és Beruházások Finanszírozása Ügynökségének (AFIR) pályázatírója az ottani pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet, Makkai Gergely meteorológus a gyümölcstermesztést befolyásoló negatív tényezőkről ismertette a kutatási eredményeket, Putnoki Csicsó Barna az integrált növényvédelem fontosságáról, majd dr. Kupán Edit agrárközgazdász az értékesítési piac kialakításával zárta a sort.

A nap fénypontja

Az előadások lezárta után sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre, amely a támogatók lelkes adományainak köszönhetően mosolyt csalt minden versenyző arcára. Ha eddig valaki azt gondolta, hogy a gyümölcstermékek készítése csakis az asszony feladata, az nagyon tévedett, ugyanis a férfiak is díjban részesültek. A lekvárok kategóriájában a marosvásárhelyi Bălăşoiu Ilona terméke, egy addig még ismert gyömbérrel és fahéjjal ízesített zöldparadicsomlekvár nyerte el az első díjat. Második fődíjas lett dr. Pocsai Zsolt őszibarack-, harmadik pedig Nagy Júlia gazdasszony csipkebogyólekvárja. A befőttek kategóriában a Cseh tanya barackja remekelt első helyen, második és harmadik díjban az istvánházi Fülöp Erika cseresznyéje, illetve Fodor Erika szőlője részesült.

A szörpök között a Hajni feketeribizlis homoktövisszörpje ért el dobogós helyezést, a Nagy Júlia mentaszörpje a második és a Makkai család málnaszörpje a harmadik helyen végzett. Csiszér Anna bodzaszörpje és a Makkai család málnaszeder szörpje különdíjat kapott, ahogy Geréb Ilona nyers somlekvárja, valamint az istvánházi csípőspaprika lekvár szintén, és dicséretet érdemelt dr. Bocz István finom szederbefőttje.

A közönségdíjat újra Makkaiék vihették el a mézes homoktövis szörppel. Az eredményhirdetést követően a szervezők valamennyi résztvevőt elismerésben részesítettek, felhívva rá a figyelmet, hogy visszavárják a közeljövőben.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.