Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Smaranda Enache mint magyar polgármesterjelölt?

Központ május 25, 2012 Hír & hírháttér

SmarandaSmaranda Enache mint magyar polgármesterjelölt?  

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor és Maros megyei elnöke, Portik Vilmos szerdán sajtótájékoztatón mutatták be azt a novemberi hangfelvételt, amelyen Frunda György szenátor, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje leszögezte: az RMDSZ-nek is Smaranda Enachét kellene támogatnia. Azóta csupán négy hónap telt el, de homlokegyenest mást nyilatkozik.

 

Frunda György a GaGa Rádiónak novemberben adott nyilatkozatában úgy vélte, a közös jelölt Vass Levente nem megfelelő, hanem az RMDSZ-nek is Smaranda Enachét kellene támogatnia, mivel őt a marosvásárhelyi románok és magyarok egyaránt elfogadják. Frunda György novemberi rádióbeszélgetését vágott és vágatlan formában a tulipedia.info portál tette közzé. Portik Vilmos szerint a bemutatott hangfelvétel legfontosabb mondata: „egy olyan jelöltre van szükség, aki a magyarok és románok is elfogadnak, és az jelen esetben Smaranda Enache”.

Toró T. Tibor szerint álláspontváltozásával Frunda György megosztja a magyarságot. „Nem nagyon értjük, hogy mi változott azóta? Novemberben ez hangzott el, húsvét tájékán pedig kiderült, hogy végül Frunda György lesz az RMDSZ polgármester-jelöltje. Akkor Frunda azt mondta, hogy a magyarok 90%-a Smaranda Enachéra szavazna, 10%-a pedig el sem megy szavazni. Azóta ő maga az RMDSZ jelöltje, tehát ő osztja meg a magyarságot. Ne lepődjünk meg Frunda következetlenségén a korrupcióellenesség kapcsán sem, hiszen az európai parlamenti választásokon az RMDSZ-től az első helyet kapta és minden erdélyi magyarnak megígérte, hogy elmegy Brüsszelbe, mégsem tette meg. Nem Frunda György, hanem a magyar közösség szenved büntetést, azok, akik magyar polgármestert akartak. A másik lehetőség, hogy ezek az emberek Smaranda Enachét válasszák, de félő, hogy ebben a választási zajban nem jut el az üzenet” – fogalmazott Toró T. Tibor.

A Néppárt elnöke újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az EMNP nem azért jött létre, hogy megossza a magyarságot, hanem azért, hogy mozgósítsa azokat, akik kiábrándultak az eddigi politikából, és aktív közösségépítésre buzdítsa őket. „Dorin Floreát csak a közös magyar jelölt tudta volna legyőzni, mi ezt szorgalmaztuk, amikor Vass Leventét javasoltuk. Olyan magyar jelöltet kerestünk, aki mögé mindannyian felsorakozhatunk. Ezt az RMDSZ elutasította. Smaranda Enache 22 éve következetesen bizonyítja, hogy békére törekszik, becsületes, tisztakezű. Következetes politikusokra van szükség, nem olyanokra, akik négyhavonta változtatják álláspontjukat”– mondta Toró T. Tibor.Szerk megj.

 

Az EMNP elnöke, valamint vásárhelyi harcostársai mintha megfeledkeztek volna a legfontosabbról, nevezetesen arról, hogy közös magyar polgármesterjelölt-állításról folyt az egyeztetés hónapokon keresztül. A legrátermettebb jelölt kiválasztásának legdemokratikusabb, minden későbbi vita, vádaskodás lehetőségét kizáró módja az előválasztás lett volna. Erre pedig sem az RMDSZ, sem az EMNP nem mutatott hajlandóságot. Ami pedig Smaranda Enachét illeti, róla talán még az EMNP vezetői is tudhatják, hogy minden egyéb előnyös tulajdonsága ellenére, nem közös jelölt és nem magyar.

Share Button
Ennyien olvasták: 522

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.