Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Sürgetik a Nagy Testvér-törvény életbe lépést

Központ január 13, 2015 Hír & hírháttér

Romániában a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó újabb törvény elfogadására készülnek. A bukaresti hatóságok szerint ez is azt szolgálná, hogy meglehessen előzni a párizsihoz hasonló merényleteket.

bogbrother
A párizsi terrortámadást követően tanácskozásra ült össze a titkosszolgálatok képviselőit is magába foglaló bizottság, amely egy új szabályozáson dolgozik, mivel az alkotmánybíróság elutasította a korábbi megfigyelési jogszabály tervezetét.

Sorin Grindeanu informatikai miniszter szerint a törvénycsomag tavasszal kerülne megvitatásra a parlamentben. A miniszter azt mondta, olyan törvényt szeretnének, amely a magánélet védelme mellett a nemzetbiztonságot is szolgálná.

Az alkotmánybíróság tavaly a telefonos és internetes kommunikációra vonatkozó jogszabályt törvényellenesnek ítélte. De a tavaly decemberben a parlamentben elfogadott információbiztonsági törvény sem léphetett életbe, mivel az ellenzék óvást emelt ellene az alkotmánybíróságon.

A civil szervezetek szerint a törvény bírói felhatalmazás nélkül is jogalapot teremt a titkosszolgálatok számára a jogi személyek számítógépes adatainak ellenőrzésére.

Romániában továbbra is személyi adatok nélkül lehet telefonos feltöltő-kártyákat vásárolni a mobiltelefon-szolgáltatóknál, miközben a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség szerint a mobilszámok kétharmadáról nem lehet tudni kik használja ezeket, mivel azok feltöltős-kártyásak.

A legfőbb ügyész, Tiberiu Nitu sürgeti a megfigyelési jogszabályok mielőbbi elfogadását, amelyek szerinte nagy segítséget jelentenének a bűnüldözés és terrorelhárítás számára.

forrás: dunatv.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 429

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.