Központ
2018. szeptember 26. szerda, Jusztina

„Szász Jenő kezdeményezése a szórványközösségek alappillérét kezdi ki”

Központ április 15, 2015 Hír & hírháttér

„A szórványközösségek alappillérét, az oktatási rendszert kezdi ki az a kezdeményezés, amely szerint a tömbvidékeken kell szórványközpontokat létesíteni” – nyilatkozta kedden Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője azokra a hírekre reagálva, melyek szerint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a tömbvidékeken történő továbbtanulást elősegítő szórványösztöndíjakon keresztül néptelenítené el a szórványközösségek iskoláit.

npki
„Nem elég statisztikákból és felmérésekből tájékozódni a szórványközösségek problémáiról és az sem elégséges, ha elméleti modellek mentén szabjuk meg egy közösség irányát. A szórványban az iskola több mint oktatási intézmény, a magyar anyanyelvű kisközösségek mindennapjainak mozgatórúgója, a magyar identitás megőrzésének alapja. Szórványban a hagyományőrzés, a civil szféra, a szakmai fejlesztés és a szabadidős programok nagy része az iskolákhoz kapcsolódnak, így az oktatási rendszer gyengítése nem csak az iskolákra hat ki, hanem az egész közösség meggyengülését vonja maga után” – mondta a képviselő, hozzátéve: tájékozatlanságról ad tanúságot az, aki a fiatalok szocializációs folyamatának kritikus pillanatában, a középiskolai évek alatt a szórványközösségtől való eltávolodást szorgalmazza.

„A szülőföldön való boldogulás alapvető eleme a szülőföldhöz való kapcsolódás. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elvonatkoztassunk a regionális identitásoktól, hogy homogén egészként kezeljük Románia magyarok lakta részét. Ezért dolgozta ki az RMDSZ pedagógusok segítségével a megyei szintű oktatási stratégiákat, melyeknek lényege, hogy helyi megoldásokat javasoljon a specifikusan helyi problémákra. A helyi közösségek törekvései mindig meghatározóak kell legyenek intézkedéseink előkészítésében, éppen ezért nekünk az a feladatunk, hogy támogassuk és szorgalmazzuk a szórványközpontok létrehozását azokon a településeken, ahol veszélyeztetett a magyar oktatás. Szász Jenő burkoltan visszatér a gyöngyhalászat gondolatához és félő, hogy terveivel visszafordíthatatlan kárt okoznak a szórványközösségek számára. A fiatalok elszívása a szórványközösségek létét veszélyezteti” – zárta nyilatkozatát Molnár Zsolt.

(rmdsz tájékoztató)

Share Button
Ennyien olvasták: 335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.