Központ
2018. szeptember 26. szerda, Jusztina

Szász Jenő törvényt szeretne arról, hogy ne kelljen az újságíróknak válaszolni

Központ április 30, 2015 Hír & hírháttér

szaszjenoSzász Jenőt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjét április 13-án behívták meghallgatásra az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságába, ahol eredetileg a kutatóintézet által kidolgozott, „Kárpát-haza fejlesztési rendszer” nevű stratégia bemutatása volt a téma – írja az Átlátszó Erdély, amely átnézte az ülésről készült jegyzőkönyvet.

Az ülésen Szász elmondta, az idén 1,2 milliárd forintos költségvetése van az intézetnek, és bár az NSKI-t létrehozó kormányrendeletben 100 fős létszámról beszéltek, jelenleg 86 ember dolgozik az intézetben. Az ülésen kiderült, hogy a magát tudományos kutatóintézetként meghatározó intézmény mangalicafesztivált, Székely Autonómia Kupa néven focitornát és mikulásünnepséget szervezett, valamint egy “székely bált” a Várkert Bazárban. Szász Jenő szerint “stratégiai szempontból” szerveztek mangalicakonferenciát, mert a román tenyésztők román tenyészállatnak akarták beállítani a mangalicát, a “székely bál” pedig a “nemzetmarketing” eszköze volt.

Arról, hogy miért hiányos az NSKI honlapja, Szász azt mondta, eddig “csak dicséreteket kaptunk a honlapunkkal kapcsolatosan”, és azért nem töltik fel rá az anyagaikat, “mert azzal az erővel például megküldhetnénk a román kormánynak, a szlovák kormánynak vagy mindenki másnak is. Én azt gondolom, hogy például szándékosan nem tettük fel a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, mint dokumentumot a honlapra, hogy legalább ne tőlünk kapják meg közvetlenül” – jelentette ki Szász Jenő, aki hozzátette, tudatos döntés, hogy nem teszik fel az anyagokat a honlapjukra.

Szász arról, hogy miért nem akar újságíróknak nyilatkozni, azt nyilatkozta: “én képviselő úrtól azt kérem, hogy egy olyan törvényt kezdeményezzen, hogy például a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ne legyen köteles minden egyes információról újságírói kérdésre választ adni”.

Szász azt mondta, él “azzal a gyanúperrel egyes újságírók esetében, hogy más érdekeket képviselnek, mint a magyar nemzet érdekei”, ezért azt gondolja, hogy érdemes volna megfontolni, hogy a válaszadási kötelezettség alól valamifajta mentesítést kaphasson, vagy hogy például a nemzetstratégiai kérdéseknek legalább bizonyos kategóriája érdemelne ilyen védelmet.

A 2012-ben alapított, Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet évente több mint egymilliárd forintot kap a kormánytól. Idén januárban azzal kerültek be a hírekbe, hogy Székelyudvarhely mellé egy nemzetközi repülőteret képzeltek el.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 381

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.