Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső
Csütörtök
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús

Szász Jenő törvényt szeretne arról, hogy ne kelljen az újságíróknak válaszolni

Központ április 30, 2015 Hír & hírháttér

szaszjenoSzász Jenőt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjét április 13-án behívták meghallgatásra az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságába, ahol eredetileg a kutatóintézet által kidolgozott, „Kárpát-haza fejlesztési rendszer” nevű stratégia bemutatása volt a téma – írja az Átlátszó Erdély, amely átnézte az ülésről készült jegyzőkönyvet.

Az ülésen Szász elmondta, az idén 1,2 milliárd forintos költségvetése van az intézetnek, és bár az NSKI-t létrehozó kormányrendeletben 100 fős létszámról beszéltek, jelenleg 86 ember dolgozik az intézetben. Az ülésen kiderült, hogy a magát tudományos kutatóintézetként meghatározó intézmény mangalicafesztivált, Székely Autonómia Kupa néven focitornát és mikulásünnepséget szervezett, valamint egy “székely bált” a Várkert Bazárban. Szász Jenő szerint “stratégiai szempontból” szerveztek mangalicakonferenciát, mert a román tenyésztők román tenyészállatnak akarták beállítani a mangalicát, a “székely bál” pedig a “nemzetmarketing” eszköze volt.

Arról, hogy miért hiányos az NSKI honlapja, Szász azt mondta, eddig “csak dicséreteket kaptunk a honlapunkkal kapcsolatosan”, és azért nem töltik fel rá az anyagaikat, “mert azzal az erővel például megküldhetnénk a román kormánynak, a szlovák kormánynak vagy mindenki másnak is. Én azt gondolom, hogy például szándékosan nem tettük fel a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, mint dokumentumot a honlapra, hogy legalább ne tőlünk kapják meg közvetlenül” – jelentette ki Szász Jenő, aki hozzátette, tudatos döntés, hogy nem teszik fel az anyagokat a honlapjukra.

Szász arról, hogy miért nem akar újságíróknak nyilatkozni, azt nyilatkozta: “én képviselő úrtól azt kérem, hogy egy olyan törvényt kezdeményezzen, hogy például a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ne legyen köteles minden egyes információról újságírói kérdésre választ adni”.

Szász azt mondta, él “azzal a gyanúperrel egyes újságírók esetében, hogy más érdekeket képviselnek, mint a magyar nemzet érdekei”, ezért azt gondolja, hogy érdemes volna megfontolni, hogy a válaszadási kötelezettség alól valamifajta mentesítést kaphasson, vagy hogy például a nemzetstratégiai kérdéseknek legalább bizonyos kategóriája érdemelne ilyen védelmet.

A 2012-ben alapított, Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet évente több mint egymilliárd forintot kap a kormánytól. Idén januárban azzal kerültek be a hírekbe, hogy Székelyudvarhely mellé egy nemzetközi repülőteret képzeltek el.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 284

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.