Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Szavazni vagy nem szavazni? – ez itt a kérdés

Központ május 25, 2012 Hír & hírháttér

szavazniSzavazni vagy nem szavazni? – ez itt a kérdés

Mivel közelednek a helyhatósági választások, kíváncsiak voltunk, hogy a marosvásárhelyi választópolgárok kire adnák a voksukat és miért. Természetesen ez nem szakszerű felmérés, csupán néhány lakos véleménye, akik az esetek többségében névtelenül nyilatkoztak. Mindenesetre az eredmény megdöbbentő.

 

Kezdjük a jelöltekről szóló véleményekkel: „Mindegyik jelölt igyekszik a legjobbat nyújtani. Tudom, hogy mire képes a jelenlegi polgármester, ő sok mindent tett a városért.” Sajnos ez egy meglehetősen gyakori vélemény. Ez azért szomorú, mert nyilvánvalóan sok ember nem tájékozott a politikában és nincs szilárd politikai meggyőződése. A tájékozatlanságra jó példa a következő hozzászólás: „Nem is tudom, hogy mikor lesznek a választások, és azt sem, hogy kire fogok szavazni. A tegnap láttam Florea úr kampányát, valószínűleg továbbra is rá fogok szavazni.” Az ilyen embert könnyen le lehet venni a lábáról egy tál gulyással vagy újrafestett játszóterekkel. Persze nagyon jó dolog, ha pompáznak a játszóterek, ez is kell, de ismerjük a történetet a „kedvezményes” hőszigetelésről, valamint a kampány ideje alatt javítandó utakról. Végül azért csak kiderül, hogy nem olyan rózsás a helyzet. Az egyik idős úr elmondta: „Arra szavazok, aki a legjobb eredményeket érte el az elmúlt időben.” Mikor azonban arra kérdeztem rá, hogy mit hiányol a városból így nyilatkozott: Ami szerintem hiányzik, az a biztonság. Az éjszakai járőrözés ritkább lett, ezért sok a bűncselekmény.” A „mi hiányzik” című listát mindannyian tudnánk bővíteni. Kár, hogy sokakat néhány mutatvánnyal el lehet kápráztatni.

A magyar jelölteknek is vannak támogatóik: „Az RMDSZ-re szavazok, mert most a megfelelő ember van ott.” (Márton) – jelentette ki egy nyugdíjas úr, valamint egy lelkes hölgy a következőt nyilatkozta:

„Én Benedek professzorra fogok szavazni.“

„Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen jeles orvos, mint ő, aki annyi embert meggyógyított, nagyon jól el tudná kormányozni városunkat.” (Margit) Ezekben az emberekben ott volt a remény abban, hogy valami változni fog. Álláspontjaikat meg is indokolták a megkérdezettek: „Frunda Gyuri bácsira fogok szavazni. Én nem tudok románul, és bármilyen üzletbe megyek, azt mondják: „spune româneşte”. Ezen kívül pedig legyünk mi magyarok is képviselve.” (Irma néni) Ez az egyszerű, kedves magyar néni nem akar kacsalábon forgó palotákat, csak annyi a kérése, hogy az otthonában a saját anyanyelvén beszélhessen. Végül pedig egy érdekes meglepetés: „Benedek Imrének szavaznék bizalmat. A jelenlegi polgármesterről már tudjuk mire képes, és én már annyit csalódtam a politikában és az ígéretekben. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem változhat a helyzet. Remélem, hogy megváltozik.” (Ion) Igen, egy román anyanyelvű ember, aki egy magyar jelöltet támogat. Tiszteletre méltó, hogy nem akad fenn a különbségeken, hanem megoldást keres. Sokan példát vehetnének róla. Elérkeztünk ahhoz az állásponthoz, amelyet a megkérdezettek zöme magáénak vall:

„Nem fogok elmenni szavazni. Eddig sem voltam, ezúttal sem megyek.”

– mondta egy fiatal édesapa, de egy egyetemista is hasonlóan gondolja: „Nem megyek el szavazni. Jön a szesszió, nincs időm.” Kifogásokat hallani, csalódott embereket látni: „Nem fogok szavazni. Nem hiszek senkinek.” (Éva) Ez azt bizonyítja, hogy valami nagyon nincs rendben. Ilyenkor szokás mindenkit hibáztatni, de miért nem próbálunk tenni is valamit? „A férjem és én még nem tudjuk, hogy kire szavazzunk. Az is lehet, hogy el sem megyünk szavazni. Eddig mindig voltunk, mégsem látunk semmilyen változást. (Ilona) Jogos a házaspár véleménye, de ha szép lassan feladjuk, az lesz ám a változás… eltűnünk. „Még nem döntöttem el, hogy kire szavazok, de minden esetre változtatnunk kell a jelenlegi helyzeten.” (Olivia) Nos, akkor tegyük meg! Az egyik egyetemista ezt mondta: „Csak abban az esetben megyek el szavazni, ha valakiben nagyon biztos leszek.” Nem könnyű döntés, az biztos, de legyen véleményünk!

Szavazni! – ez itt a válasz. Tegyünk egy ennyit a jövőnkért június 10-én. Nem kell hozzá csak egy jól megfontolt döntés és egy pecsét a szavazókörzetünkben. Nem nagy dolog, ne ezen múljék a következő négy év!

Share Button
Ennyien olvasták: 564

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.