Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Székelyföldi románok segélykiáltása

Központ július 6, 2012 Hír & hírháttér

Székelyföldi románok segélykiáltása

A Kovászna és Hargita megyei román közösség támogatását kéri a kormánytól a sepsiszentgyörgyi  Andrei Şaguna Egyesület. A szervezet szerint erre azért van szükség, hogy megőrizhessék nemzeti identitásukat és kultúrájukat két olyan megyében, ahol a többségi lakosság magyar és a helyi önkormányzatok nagy részét magyarok vezetik.

 

A  kormányhoz címzett levélben kérik, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház a megyeszékhelyi önkormányzattól kerüljön át a művelődési minisztérium alárendeltségébe, hogy biztosítva legyen a kulturális projektek finanszírozása. Az Andrei Şaguna Egyesület ugyanakkor javasolja a vonatkozó törvény módosítását, hogy közpénzből ne lehessen szélsőséges rendezvényeket támogatni.

A kormánynak címzett dokumentum végén rámutatnak, az RMDSZ a helyhatósági választásokon abszolút többséget szerzett Kovászna és Hargita megyékben, így az egyetlen mód az egyensúly biztosítására az, ha a kormány megtartja hivatalában azokat a prefektusokat, akik képesek betartatni a törvényeket. Ugyanakkor az ország területi-adminisztratív átszervezésével kapcsolatban kifejtették, a jelenlegi fejlesztési régiók mentén történő átszervezést támogatják, a megyék megtartásával, de a megyei önkormányzatok hatáskörének csökkentésével.


Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.