Központ
2020. január 22. szerda, Artúr, Vince

Sztrájkolnak ma a hazai légiforgalom-irányítók

Központ július 15, 2015 Hír & hírháttér

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a hazai légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA), miután a szakszervezet már csaknem két hónapja nem tud megállapodásra jutni a munkáltatóval a kollektív munkaszerződésről – közölte Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető kedden.

repter

A sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett. A figyelmeztető sztrájk helyi idő szerint 11 és 13 óra között lesz, de a ROMATSA alkalmazottai ez idő alatt is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek.

A szakszervezet egyebek között azt szeretné elérni, hogy a légiforgalom-irányítók nyugdíjkorhatárát szállítsák le 55 évre, illetve tegyék lehetővé számukra, hogy ezen életkor felett kevésbé stresszes munkakört töltsenek be a ROMATSA keretében.

A ROMATSA-nak országszerte 1500 alkalmazottja van. A hazai légteret egy nap alatt 2500-3000 repülőgép használja. A figyelmeztető sztrájk idején csak a bukaresti nemzetközi repülőtérnek 40 járatot kellene indítania vagy fogadnia. A forgalom az ukrán válság kiéleződése, a malajziai utasszállító gép tavaly júliusi ukrajnai lezuhanása óta mintegy 30 százalékkal nőtt a román légtérben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 359

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.