Központ
2020. április 09. csütörtök, Erhard

Tilos a székely szó használata az élelmiszerek esetében?

Központ február 20, 2015 Hír & hírháttér

Az élelmiszerek feliratozásában tilos a székelyekre vonatkozó jelszavak használata, legalábbis így vélekedik a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője. Mircea Diacon szerint egy székelyudvarhelyi céget felszólítottak, hogy cserélje ki húskészítményének címkéjén található „Gust Secuiesc” jelmondatot.

szekelyizek

A Marosvásárhelyi Rádió érdeklődésére, hogy pontosan mit kifogásoltak ebben a jelmondatban, Mircea Diacon kifejtette: nem létezik olyan, hogy „székely ízek”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Kérdésünkre, hogy marketing jelleggel, egy termék jelmondataként se használható a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette – idézem – „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata”, mondta a fogyasztóvédő.

Egy hazai nagy áruházlánc egyébként 2009 óta használja termékein a „Gusturi românesti” megnevezést.

Forrás: MVR

 

Share Button
Ennyien olvasták: 978

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

  1. Kovács Marosi Timea február 21, 2015 at 11:56 de.

    Meghalok,akkor az Ő konyhájában csak románosan főznek,nem hogy székelyesen 🙂 meg semmi mexikói,olasz és aztán meg magyaros fűszerek/ízek sincsenek 😛 Mennyi süket ember,evvel az erővel,akkor szólhat,h ne legyenek ezek a mexikói,olaszos felíratok sem….. 😀

  2. istvanvajda február 22, 2015 at 11:47 du.

    a Szekely kaposztat atkeresztelyuk VARZA A LA CLUJ- NAPOCA-nak .igy talan izletesebb lenne a Fogyasztonak !

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.