Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Titkosügynökök semmisítették meg a Snowden-anyagokat a The Guardian pincéjében

Központ augusztus 20, 2013 Hír & hírháttér

Titkosügynökök semmisítették meg a Snowden-anyagokat a The Guardian pincéjében

Személyesen felügyelte az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két ügynöke a The Guardian napilap székházának pincéjében azoknak az adathordozóknak a megsemmisítését, amelyek Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták.

Az újság főszerkesztője, Alan Rusbridger a lap internetes oldalán megjelent erről szóló cikkében azt írja “ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében”. Az eset “az elmúlt körülbelül egy hónapban” történt. A GCHQ két embere meg akart győződni róla, hogy az adathordozók egyetlen apró darabja sem jut kínai ügynökök kezébe. 

A főszerkesztő leírta: az adathordozók megsemmisítését megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjától, Snowdentől kapott anyagokat. 

A brit hatóságok vasárnap feltartóztatták a londoni Heathrow repülőtéren a The Guardian azon újságírójának, Glenn Greenwaldnak brazil állampolgárságú élettársát, aki közzétette a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat. 

A brazil férfitól elvették a mobiltelefonját és a számítógépét, és kilenc órán át – ügyvéd jelenléte nélkül – kihallgatták, majd elengedték. A brazil kormány hivatalosan tiltakozott a brit hatóságok eljárása ellen. 

A főszerkesztő ugyanakkor a cikkben megnyugtat mindenkit, hogy mindez nem jelenti a Snowden-sztori végét: az egész adathordozó-megsemmisítés merőben szimbolikus ügy volt, mivel biztonsági okokból eddig sem a londoni szerkesztőségben készültek a Snowdennel és az NSA-vel kapcsolatos cikkek, és a kiszivárogtatott, illetve kiszivárogtatásra váró dokumentumok másolatai továbbra is a lap tulajdonában vannak.

Forrás: mti/index

 

Share Button
Ennyien olvasták: 183

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.