Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Tíz bűnöző is indul a parlamenti választásokon?

Központ november 26, 2012 Hír & hírháttér

Tíz bűnöző is indul a parlamenti választásokon?

A Tiszta Romániáért Szövetség közzétette az elítélt, letartóztatott, vagy előzetesbe került jelöltek listáját. 

 

A lajstrom élén Constantin Contac, a PSD volt Botoșani megyei tanácselnöke szerepel, aki a rácsok mögül indul a december 9-i parlamenti választásokra. A szenátorjelöltet 2012 október 31-én ítélték három év letöltendő börtönbüntetésre fiával együtt. A bíróság összeférhetetlennek, és pénzmosás, és hamisítás büntettében találta bűnösnek. 

Contacot november elején csukták le, így az Állandó Választási Hatósághoz leadott korábbi jelölése érvényes maradt. A BEC szerint ilyen estről nem rendelkezik a törvény, és elméletileg, ha megválasztják, akkor a szenátus nem érvényesíti mandátumát, és mivel rácsok mögött van, egy be sem tudja majd tölteni tisztségét. 

Második helyen Verginel Gireada az USL-szövetség PNL-s képviselőjelöltje szerepel, aki felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bíróság 2011 december elsején találta bűnösnek Mihai Eminescu község akkori polgármesterét hivatali visszaélés és hamisítás bűntettjében. Gireada szintén Botoșani megyében indul. 

A nem túl tisztességes dobogó harmadik fokára többen is állhatnak. 

Gheorghe Nețoiu a PP-DD képviselőjelöltje három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a bukaresti ítélőtábla szerint, de ügye a Legfelső Ítélőszékhez került.

Virgil Guran az USL színeiben indul Prahova megyében. A PNL-s képviselőjelöltet többrendbeli csalás miatt ítélték el korábban, de a fellebbezés után törölték bűnlajstromát 

Alexandru Șerban az USL képviselőjelöltje Szilágy megyében indul. A PSD-s politikust 2012-ben ittas vezetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de a döntés nem volt végérvényes. 

Markó Attila az RMDSZ Kovászna megyében induló képviselőjelöltjét a Buzăui bíróság ítélte három év letöltendő börtönbüntetésre, mert jogtalanul szolgáltatták vissza a református egyháznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanait, ezek ugyanis nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból épültek. A döntés esetében sem jogerős. 

forrás: manna.ro/romaniacurata.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 350

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.