Központ
2017. szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Borús
Hétfő
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős

Tizennégy éves kortól lehet legálisan dolgozni

Központ február 4, 2015 Hír & hírháttér

Szülői beleegyezéssel most már a tizennegyedik életévüket betöltő tanulók is dolgozhatnak – döntött a kormány. A gyermekmunkát a kultúra, a művészet, a sport és a reklám területén engedélyezték, a dolgozni vágyó fiatalok most már hivatalosan modellek is lehetnek.

gyerek

A fizetett tevékenység alatt a munkaadónak több feltételt is be kell tartania: a munka nem lehet veszélyes a fiatalra nézve, és csak bizonyos órákban foglalkoztatható. Azt is szabályozzák, hogy hány órát dolgozhat egy héten a kiskorú, és hány szünetet kell biztosítani számára.

A kiskorú csak felnőtt felügyelete alatt dolgozhat. A felnőtt lehet az egyik szülője, gyámja, vagy egy olyan személy, akit a szülők felhatalmaznak erre. A gyermek foglalkoztatottságáról a gyermekvédelmi igazgatóságokat is értesíteni kell.

A munka után kapott pénzösszeget a szülők, a gyám adminisztrálja, ha kétely merül fel arra vonatkozóan, hogy nem a gyermek javára fordítják a pénzt, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak ki kell vizsgálnia az esetet. Amennyiben a munkaadó és a szülők nem tartják be az előírásokat, a jogszabály értelmében ezer lejtől nyolcezer lej pénzbírsággal sújthatók.

Forrás: mediafax, maszol

Share Button
Ennyien olvasták: 1196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.