Központ
2019. december 05. csütörtök, Vilma

Tizenöt menekült érkezett Romániába

Központ április 12, 2016 Hír & hírháttér

Több mint 220-an kértek menedékjogot Romániában, legtöbben Szíriából, Irakból, Pakisztánból és Szomáliából, az első 15 menekült pedig megérkezett Görögországból 2016 első negyedében – tájékoztatott az Országos Bevándorlási Hivatal (IGI).

menekültek
A sajtóközlemény szerint „2016 első negyedének végén az IGI kimutatásaiban 109 814 Romániában tartózkodó külföldi állampolgár szerepel. Közülük 64 493 EU-n kívüli országból származik (a legtöbben Moldovából – 10 658-an, Törökországból 9039-en, és Kínából 7607-en), illetve 45 321 az EU tagállamaiból, az Európai Gazdasági Térségből (EGT) és a Svájci Államszövetségből (Olaszországból 12962-en, Németországból 5492-en, Franciaországból pedig 4981-en)”.

Az első negyedévben ugyanakkor „229 személy számára biztosítottuk a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférést, ők a nemzetközi védelem valamelyik formáját kérvényezték, legtöbben Szíriából, Irakból, Pakisztánból és Szomáliából érkeztek” – derül ki a közleményből.

Ugyanakkor „figyelembe véve Románia európai vállalásait, az Európai Unió azon döntésének megfelelően, hogy a nemzetközi védelem területén előzetes intézkedéseket hozzunk, márciusban megérkezett az első 15 menekült Görögországból”.

A Romániában jegyzett külföldi állampolgárok közül legtöbben „városi környezetben élnek, a származási országtól vagy a tartózkodás időtartamától függetlenül”.

„Bukarest vonzotta a külföldiek csaknem harmadát, ezzel az első helyet foglalja el. Sokan élnek Ilfov, Temes, Kolozs és Constanţa megyében is.”

A bevándorlási hivatal szerint a külföldiek elsősorban „a család egységével kapcsolatos jogok alapján költöztek Romániába (családegyesítés, romániai, EU-s vagy EGT-s állampolgárok családtagjai), illetve tanulmányok, munkavállalás vagy végleges letelepedés céljából”.

Az elvégzett ellenőrzések során a hatóságok 676 olyan személyt találtak, akik „illegális módon tartózkodtak Romániában – 149 állampolgárt utasítottak ki az ország területéről, 83-at pedig hatósági kísérettel távolítottak el” – áll a közleményben.

„A szolidaritás és a migránshullám kezelését célzó európai erőfeszítések támogatásának kontextusában 10 menekültjogi szakember vesz majd részt a görög migránsválság kezelésében. Négyen már elkezdték a munkát Leszbosz szigetén.”

forrás: nyugatijelen.com / Mediafax

Share Button
Ennyien olvasták: 344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.