Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Tőkés: az egyházak is segíthetnek a válság kezelésében

Központ szeptember 9, 2012 Hír & hírháttér

Tőkés: az egyházak is segíthetnek a válság kezelésében

A gazdasági válságról és annak kezelésében az egyházak szerepéről volt szó az Európai Néppárt – a vallások közötti párbeszédet taglaló – firenzei konferenciájának szombati zárónapján. Hölvényi György egyházügyekért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a krízis lehetőség is, hogy az emberek újragondolják, ezen az úton nem lehet továbbmenni. Kiemelte: Magyarországnak igen nehéz helyzetben kell szociális kérdéseket kezelnie.

 

Az egyházügyi államtitkár az általános európai gazdasági válságra utalva kifejtette: a jelentősebb bevételekkel bíró államoknak is át kell alakítaniuk a szociális és képzési rendszereiket. Ez részben gazdasági, részben demográfiai kérdés. Megjegyezte: mintha Európában nem szeretnének foglalkozni a demográfiai kérdésekkel. Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül súlyos következményei lesznek, ha a demográfiai helyzet nem változik. Ez különös súllyal esik latba a nyugdíjrendszer szempontjából – mutatott rá.

Hölvényi György utalt arra, hogy Magyarországon a kormány szeretné minél szélesebb körben bevonni az egyházakat az oktatási és a szociális ellátásba. Az egyházaknak van egy olyan közösségi kultúrájuk, amely ehhez a munkához kell – közölte, hangsúlyozva: most kezdődtek meg az egyeztetések azokról a kérdésekről, amelyek alapján ez a munka tovább folytatható.

Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő az MTI-nek kijelentette: „az európai egyházi párbeszédnek akkor van értelme, ha az egyházak és a politika is azt nyújtják, ami a lényegük. Szerintem az egyházak lelki és erkölcsi téren járulhatnak hozzá a válság következményeinek a kezeléséhez.”

Az európai parlamenti képviselő úgy vélekedett: kiemelt szerepük van az egyházi oktatási intézményeknek. Leszögezte: az egyházaknak erkölcsi kötelességük kiállni a szenvedők mellett. Tőkés László kitért arra is, hogy a hit által ihletett politika a kereszténydemokrácia sajátja volt, ez azonban sajnos háttérbe szorult. Napjainkban ugyan ismét előtérbe került, de tovább kell erősíteni – vélte.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 346

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.