Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Tovább szedi áldozatait a mérgezés Csehországban

Központ szeptember 26, 2012 Hír & hírháttér

tomenyTovább szedi áldozatait a mérgezés Csehországban

Csehországban már majdnem két hete tilos a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása, ennek ellenére naponta újabb mérgezési eseteket jegyeznek fel. Jana Macalíková rendőrségi szóvivő közölte, hogy a hatóságok a hét végén mintegy 15 ezer liter metanolt foglaltak le az opavai FROS ZPS cég raktáraiban.

 

David Fládr, a FROS ZPT ügyvezetője azonnal határozottan elutasította, hogy cégének bármi köze lenne az alkoholpancsoláshoz. A rendőrség hétfőn jelentette be, hogy az eddigi vizsgálatok nyomai a FROS ZPS céghez vezetnek. Miután a hatóságok neveket nem hoztak nyilvánosságra, a sajtóban először az jelent meg, hogy a cég alkalmazottai között kell keresni azt a két gyanúsítottat, aki ellen súlyos veszélyeztetés miatt büntetőeljárás indult.

“A hétfőn megnevezett bűncselekmény elkövetéséből a FROS ZPS egyetlen alkalmazottját sem gyanúsítjuk” – pontosított kedden Roman Kafka zlíni államügyész. A közszolgálati televízió szerint két olyan személyről van szó, akik üzleti kapcsolatban álltak az ablakmosó folyadékot gyártó FROS ZPT céggel, és attól legálisan nagy mennyiségű metanolt szereztek be, amit aztán az alkoholba kevertek, amely különböző utakon forgalomba hoztak. Az Opavában lefoglalt metanolt Macalíková szerint külföldön gyártották, de az országot nem nevezte meg.

Petr Necas miniszterelnök – miután tárgyalt a szeszgyártók és forgalmazók szövetségeinek képviselőivel – azt mondta, hogy a kormány a jövőben egyebek között megszigorítja a metanol behozatalát Csehországba, illetve az sem kizárt, hogy adót vet ki rá. A metanol Csehországban eddig adómentes volt, ami vonzotta a nyerészkedőket.

Az utóbbi években a metanol behozatala nagyon megugrott. Míg 1999-ben 210 millió korona értékben hoztak be Csehországba metanolt, tavaly már 631 millió koronáért. Az idei első hét hónapban ez a szám 406 millió koronát tesz ki. A behozatal többsége Németországból és Oroszországból történik.

Az alkoholos italokban használt, a metanoltól eltérően nem mérgező hatású etanolból, illetve a már kész szeszes italokból évente mintegy kétmilliárd korona értékű a behozatal. A feketepiac, amely a csehországi tömény szesz forgalmának mintegy 15-20 százalékát teszi ki, kihasználja azt is, hogy az utóbbi másfél évtizedben nagyon megugrott a tiszta szesz forgalmi adója. Míg 1997-en ez 195 koronát tett ki, jelenleg már 285 koronát. A pancsolt alkoholt előállítók így minden literen szép összegeket nyernek.

A hivatalosan forgalmazott tömény szeszes italokban a metanol aránya csak néhány tized százalék lehet. A pancsolt alkoholban helyenként több mint 30-40 százaléknyi metanolt is találtak.

Forrás: hirado.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.