Központ
2020. augusztus 09. vasárnap, Emőd

További nyolc év szabadságvesztéssel sújthatják Nastasét

Központ augusztus 27, 2012 Hír & hírháttér

További nyolc év szabadságvesztéssel sújthatják Nastasét

Akár további nyolc év szabadságvesztéssel sújthatják a jelenleg – korrupció vádjával kiszabott – két év börtönbüntetését töltő Adrian Năstase volt kormányfőt illegális tölténybirtoklás miatt. A bukaresti legfőbb ügyészség a hétvégén bejelentette, hogy újabb vizsgálat indult a szociáldemokrata politikus ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy engedély nélkül birtokolt mintegy négyszáz töltényt.

 

A lőszert Năstase Zambaccian utcai lakásán találták meg az ügyészek még júniusban, amikor a volt kormányfő öngyilkossági kísérletet követett el, miután a legfelső bíróság jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte amiatt, hogy törvénytelenül finanszírozta államelnök-jelölti választási kampányát 2004-ben.

Az új vizsgálat szerint a volt kormányfő otthonában a több tucat, engedéllyel rendelkező vadászfegyveren kívül 399 fegyvertöltényt találtak, amelyek tartására nem volt engedélye, ezért eljárást indítottak ellene a fegyver- és lőszertartást szabályozó törvény megsértése gyanújával. Mint köztudott, a műtárgyak gyűjtésén kívül Năstase másik szenvedélye a vadászat, így fegyvertartási engedélye van. Többször részt vett például az egykori teniszcsillag, Ion Ţiriac üzletember által a Bihar megyei Bályokon évente megszervezett vadászaton, amelyen mintegy harminc mágnást vagy befolyásos közéleti személyiséget szokott vendégül látni. Noha a 2004-es államfő-választási kampányában – amikor a PSD akkori elnöke Traian Băsescuval csapott öszsze – állatvédő szervezetek heves bírálata nyomán Năstase nyilvánosan megfogadta, hogy szögre akasztja vadászfegyverét, az elveszített megmérettetés után néhány nappal ismét megjelent a bályoki hajtóvadászaton, ahol egymaga mintegy harminc vaddisznót ejtett el. Amúgy a politikus évekkel ezelőtt a parlamentben nyilvánosan felkérte az ügyészeket és a sajtót: a Bukarest melletti farmján tenyésztett baromfijai helyett számolják meg inkább a tojásait…

Ezzel egy időben az ügyészek nem indítottak bűnvádi eljárást a június 20-án elkövetett öngyilkossági kísérlet ügyében, hanem lezárták a vizsgálatot. A legfőbb ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a volt miniszterelnök valóban véget akart vetni életének, miután megtudta, hogy a legfelsőbb bíróság véglegesen letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ügy kapcsán két rendőr ellen is vizsgálatot indítottak, akiket azért küldtek Năstase lakására, hogy bekísérjék a börtönbe. Az ügyészek megállapították, hogy a rendőrök szabályosan jártak el. Az öngyilkossági kísérlet után a politikus hetekig ápolásra szorult, de a törvényszéki orvostani jelentés szerint nem szenvedett olyan súlyos sérüléseket, amelyek veszélybe sodorták volna az életét. Năstase az ügyészség ellene indított újabb eljárását nem kommentálta, személyes blogján azonban örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az előállítása érdekében lakásához kiszállt rendőrök elleni vizsgálatot lezárták. „Az elmúlt két hónap során nyomasztott a gondolat, hogy a rendőrtisztek elveszíthetik állásukat, sőt bűnvádi eljárás is indulhat ellenük. Örülök, hogy nem így történt, hiszen mindketten a kötelességüket teljesítették, és végtére is nekik köszönhetem az életemet” – írta internetes naplójában Adrian Năstase.

 forrás: krónika

Share Button
Ennyien olvasták: 336

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.