Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Eső
Holnap
Eső
Borús
Csütörtök
Borús

Továbbra sem nyílhat magyar konzuli iroda Marosvásárhelyen és Nagyváradon

Központ február 3, 2016 Hír & hírháttér

A novemberi kormányváltás után sem változott a külügyminisztérium elutasító álláspontja a nagyváradi és marosvásárhelyi magyar konzuli iroda ügyében – írta kedden internetes kiadásában a Krónika.

A Krónika Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteki bukaresti látogatásával kapcsolatban kereste meg a külügyminisztériumot a konzuli irodákra vonatkozó kérdéssel. A lap kérésére a külügyi tárca egymondatos választ küldött. “Ami Magyarország azon kérését illeti, miszerint két konzuli irodát nyitna Romániában, Nagyváradon, illetve Marosvásárhelyen, a román fél válaszát már 2014-ben közöltük” – idézte a lap a külügyi reagálást.

A Krónika emlékeztetett: a magyar kormány 2013 áprilisában kezdeményezte a nagyváradi és marosvásárhelyi konzuli iroda alapítását. A magyar külügyminisztérium 2014 júliusában jelentette be, hogy Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország igényét.

A külügyminisztérium akkor azt válaszolta a lap kérdésére: “Romániának szuverén joga, hogy ne fogadja el egy állam konzuli képviseletének bővítését a területén. (…) Magyarország már most jelentős konzuli képviselettel rendelkezik Romániában, és az államközi kapcsolatok terén érvényt kell szerezni a kölcsönösség és az arányosság elvének” – idézte a Krónika.

A lap emlékeztet arra, hogy Bukarest a külhoni románoknak nyújtott állampolgárság apropóján is bővítette saját diplomáciai képviseleteinek számát. A Moldovai Köztársaságban például a chisinaui nagykövetség mellett főkonzulátust működtet Cahulon és Balti-ben, és nemrég nyitott konzuli irodát Ungheni-ben. 2014 októberében Bukarest azzal a kéréssel fordult az ukrán vezetéshez, hogy a már meglévő képviseletek mellett konzuli irodát nyitna a kárpátaljai Aknaszlatinán és Técsőn.

Magyarország a bukaresti nagykövetség mellett jelenleg Kolozsváron és Csíkszeredában működtet főkonzulátust Románia területén. A tervezett marosvásárhelyi konzuli iroda a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozott volna, Maros és Szeben megyéből álló kerülettel, míg a nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári főkonzulátushoz tartozott volna, Bihar és Arad megyére kiterjesztett kerülettel.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 252

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.