Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Új határátkelőhelyek nyílhatnak a román-magyar határon

Központ november 19, 2012 Hír & hírháttér

Új határátkelőhelyek nyílhatnak a román-magyar határon

Több mint ötven új közúti határátkelőhely létesülhet Magyarország és Románia között – közölte a magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

A közlemény szerint Völner Pál magyar infrastruktúráért felelős államtitkár pénteken arról állapodott meg Ovidiu Ioan Silaghi közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel és Septimiu Buzașu közlekedési államtitkárral, hogy megkezdik a tárgyalásokat a közös határszakaszon kijelölendő, a tervek szerint 57 új közúti határátkelőhely megépítését lehetővé tevő keretegyezményről.

A szatmárnémeti, közúti és vasúti témában folytatott megbeszélésen a román fél a belügyminisztérium államtitkárát jelölte ki főtárgyalónak, míg magyar részről Völner Pál vezeti az egyeztetéseket – áll a dokumentumban.

A tárca tájékoztatása szerint a tervezett magyar-román keretegyezmény a Szlovákiával létrejött és ratifikált, államhatáron található és megépítendő utakhoz tartozó közúti határátkelőhelyekről szóló megállapodás mintájára készülne. A dokumentum mellékletében nevesítendő utak, hidak, kompok, kerékpárutak létrehozása és fejlesztése újabb, külön államközi szerződések megkötése nélkül is lehetségessé válik. Az egyezmény közös elfogadásával a tervezett útszakaszok gyorsabb ütemben épülhetnek meg a helyben rendelkezésre álló forrásokból, uniós vagy egyéb támogatással – emelték ki.

A minisztérium tájékoztatása szerint a magyar-román határszakasz 448 kilométer hosszú, amelyen jelenleg 10 közúti határátkelő van, egymástól átlagosan 45 kilométer távolságra. A felmérések szerint további 57 határátkelő kiépítésére várható reális igény. Megvalósításuk esetén a határt 6,7 kilométerenként lehet majd keresztezni, ami nyugat-európai példák alapján is kielégítőnek mondható – olvasható a közleményben.

manna.ro/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 630

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.