Központ
2020. január 29. szerda, Adél

Újabb volt börtönparancsnok kapott letöltendőt

Központ március 30, 2016 Hír & hírháttér

Emberiesség elleni bűncselekményekért húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság Ion Ficiort, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnokát, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek.

ficior

A szerdán kihirdetett ítélet nem jogerős, az ellen fellebbezést lehet benyújtani a legfelsőbb bíróságon.

Az ítélet kapcsán az MTI emlékeztet, hogy Peripraván főleg a rendszer által ellenforradalmároknak tartott elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt. A vád szerint a peripravai munkatábort azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogvatartottakat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. „Az embertelen fogvatartási körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága idején a peripravai munkatáborban” – olvasható a vádiratban.

A román büntető törvénykönyv életfogytiglani, vagy 15-től 25 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azt, aki – politikai, faji, vallási, etnikai, szexuális, vagy más, a nemzetközi jog szerint elfogadhatatlan okok miatt – alapvető emberi jogaitól megfosztja egy csoport tagjait. Mivel Ficior túl van 60. életévén, esetében 25 év börtön lett volna a kiszabható maximális büntetés.

A két éve kezdődött perben a vádlott végig ártatlannak vallotta magát. Ion Ficiort 310 ezer euró kártérítésre is kötelezték egykori áldozatai hozzátartozói javára, ugyanakkor megfosztották ezredesi rangjától. Simona Chitea, Ficior védőügyvédje közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet, szerinte ugyanis a vádiratban szereplő bűncselekmények elévültek, a romániai nyomozó hatóságoknak pedig a rendszerváltás után elég idejük állt rendelkezéükre bíróság elé állítani a volt lágerparancsnokot.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) három éve tett büntetőjogi feljelentést több – a sajtó által „kommunista pribéknek” nevezett –, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen. A 88 éves Ficior a második, bíróság elé állított volt kommunista börtönparancsnok. A hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vişinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték; Vişinescu meg is kezdte büntetése letöltését.

Romániában a kommunista rezsim idején több mint félmillió, a rendszer ellenségének tekintett embert börtönöztek be. A történészek becslése szerint közülük mintegy százezren nem élték túl az embertelen fogva tartási körülményeket.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.