Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Újra Barack Obama az USA elnöke – elnökválasztás percről-percre

Központ november 7, 2012 Hír & hírháttér

Újra Barack Obama az USA elnöke – elnökválasztás percről-percre

Az elnök újjáválasztásra akkor vált biztossá, amikor kiderült: Ohio is Obamáé lett. Az elnök azonnal köszönetet mondott híveinek. Közben magyar származású politikus is bejutott a képviselőházba. Kövesse az elnökválasztás eseményeit!

 

05:40 A szenátus demokrata, a képviselőház republikánus marad

A már biztos eredmények és az előrejelzések szerint az amerikai szenátusban a demokraták, a képviselőházban a republikánusok őrzik meg többségüket, ami megfelel a várakozásoknak. A szenátusi helyekért vívott versenyben a nem végleges adatok szerint a republikánusok három helyet elvesztenek, s ebből a demokratáknak két fős előnyük származik, mert a harmadik esetben egy függetlenként induló jelölt nyert. Róla is azt tartják azonban, hogy a demokraták oldalán fog szavazni.

A képviselőházban megmarad a korábbi jelentős republikánus fölény, ami a ház elnöke, a republikánus John Boehhner szerint azt jelenti, hogy a választók nem akarnak adóemeléseket. Az állami kormányzók versenyében a demokraták egy államban vesztettek, a republikánusok ennek megfelelően eggyel növelték a kormányzóik számát, s Barack Obama elnök győzelmének bejelentésekor 30:16 arányban vezettek.

05:35 Obama Twitteren mondott köszönetet

„Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek” – írta a közösségi portálon az amerikai elnök, miután a hírtelevíziók saját összesítéseik alapján jelentették, hogy újraválasztották a hivatalban lévő elnököt. „Újabb négy év… Mindnyájunknak részük van benne. Így kampányoltunk, és ezek vagyunk mi. Köszönöm” – írta Obama. Barack Obama hívei közben önfeledt ünneplésbe kezdtek az amerikai nagyvárosok utcáin. Hatalmas ujjongó tömeg gyűlt össze Obama chicagói választási főhadiszállásánál, a New York-i Times Square-n és Los Angeles központjában is. Az ünneplők arra várnak, hogy beszédet mondjon az újraválasztott elnök. Közben a távol-keleti pénzpiacokon, Tokióban és Szingapúrban is gyengülni kezdett az amerikai dollár Obama választási győzelmének hírére.


05:21 Obama nyerte az elnökválasztást

Először a Fox hírtelevízió, majd a CNN is azt közölte, hogy Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. A győzelem akkor vált biztosság, amikor kiderült: Ohio is Obamáé lett. Az elnök 274, míg kihívója Mitt Romney 201 elektort tudhat maga mögött.

05:15 Iowa és Oregon az elnöké

A CNN az elnöknek adta Iowa és Oregon államokat, így a csatorna szerint az elektori verseny jelenleg 256-191 Obama javára. 

05:08 Elhúzott Obama

Újabb államokban zártak be a szavazóhelyiségek. A CNN szerint Kaliforniában, Hawaiin és Washintonban Obama győzelme várható, míg Idaho Romneyhoz kerül. A két legszorosabb ingaállamban továbbra is kiélezett harc folyik: Floridában 90 százalékos feldolgozottságnál 30 ezer szavazattal vezet az elnök, Ohioban pedig 50 ezer voks az előnye 68 százalékos adatok szerint. 

4:58 A szenátus demokrata, a képviselőház republikánus

A Fox News eddigi adatai szerint a szenátusba 46 demokrata és 42 republikánus jelölt került be eddig, a többséghez 51 helyet kell megszerezni. A képviselőházban eddig a Republikánus Párt politikusai vezetnek 153 székkel, szemben a Demokrata Párt 90 képviselőjével. A győzelemhez legalább 218 helyet kell begyűjteni. 

4:44 Magyar származású politikus a képviselőházban

A republikánus Andy Harrist Maryland 1-es választókörzetében a szavaztok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben. Harris eredeti demokrata kihívója, Wendy Rosen szeptemberben egy botrány miatt – állítólag 2008-ban Marylandben és Floridában is szavazott – visszalépésre kényszerült. A magyar származású politikus most azt a LaFerlát győzte le, aki a demokrata előválasztáson vereséget szenvedett Rosentől.

4:35 Florida és Ohio továbbra is szoros

88 százalékos feldolgozottságnál 1 százalékkal, mintegy 25 ezer vokssal vezet republikánus kihívója előtt a demokrata elnök Floridában. Ohio államban 80 ezer szavazattal van előrébb Obama 63 százalékos feldolgozottságnál.

4:20 Michigan és New Hampshire is Obamáé

Az amerikai elnöknek a „billegő” államok közül Pennsylvania és Wisconsin után Michigant és New Hampshire-t is sikerült besöpörnie az előrejelzések szerint. Noha a közvélemény-kutatások New Hampshire-t leszámítva mindhárom államban a demokrata Obamát tartották esélyesebbnek, némelyikük elvesztése érzékeny csapás a republikánus jelölt, Mitt Romney számára. A 16 elektorral rendelkező Michigané azért, mert az az állam a republikánus elnökjelölt szülőföldje, ahol az apja, George Romney a hatvanas években kormányzó volt. A 20 elektorral bíró Pennsylvaniáé azért, mert noha több szakértő értelmetlen idő- és pénzpazarlásnak minősítette, a Romney-kampánystáb a választási küzdelem utolsó napjaiban váratlanul forszírozni kezdte az állam megszerzését. Az elnökjelölt még a választás napján is felkereste Pennsylvania egyik nagyvárosát, Pittsburghöt.

Wisconsin (10 elektor) – amelynek Romney alelnökjelöltje, Paul Ryan az egyik képviselője – New Hampshire (4 elektor) és Ohio (18 elektor) mellett az egyik alapállam Obama választási kalkulációjában. A mérleg nyelvének tartott Ohióban az elnök a szavazatok 24 százalékának összesítése alapján 52,5:46 százalék arányban vezetett.

4:06 Újabb szavazóhelyiségek zártak be

A CNN szerint az exit-pollok azt mutatják, hogy Utah és Montana államokban Romney, Iowában és Nevadában Obama győzedelmeskedik majd. A csatorna számlálója a republikánus jelölt neve mellett 158, a jelenlegi elnöknél 147 elektori szavazatot mutat. A dicsőséghez 270-et kell elérni.

3:57 Obamáé Wisconsin

Egybehangzó média-előrejelzések szerint Barack Obama jelenlegi elnök győzött a végeredmény szempontjából a legfontosabbak közé tartozó Wisconsin államban az amerikai elnökválasztáson. Obama ellenfele, a republikánus Mitt Romney Paul Ryan wisconsini képviselő alelnökjelöltté választásával éppen azt remélte, hogy meg tudja szerezni e közép-nyugati állam tíz elektori szavazatát. A CBS hírtelevízió szerint Obama nyert a bizonytalan szavazati szándékú (“billegő”) államok közé tartozó New Hampshire-ben is.

3:50 Az elnök bezsebelte Pennsylvaniát

A Fox News hírtelevízió szerint az exit-pollok alapján Barack Obama győzött a „billegő” állam Pennsylvaniában. Mitt Romney republikánus elnökjelölt kampánystábja a választási küzdelem utolsó napjaiban váratlanul forszírozni kezdte Pennsylvania megszerzését, és Paul Ryan alelnökjelölttel az oldalán még a választás napján is felkereste az állam egyik nagyvárosát, Pittsburghöt. Elemzők szerint a választási küzdelem legnagyobb meglepetése lett volna, ha Romney-nak sikerül maga mellé állítania az államot. 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.