Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Uniós forrásokat von el az EB Romániától

Központ szeptember 19, 2012 Hír & hírháttér

Uniós forrásokat von el az EB Romániától

Közbeszerzési eljárások szabálytalanságai miatt öt ágazati operatív program esetében von el forrásokat az Európai Bizottság Romániától – közölte kedden a szaktárca közleménye.

 

Az Európai Ügyek Minisztériuma szerint az EB a 2007. január és 2011. október között elszámolt uniós támogatások megtérítését nem hagyta jóvá, ezért “kiigazításokra” lehet számítani az illető operatív programok költségvetésében. A közbeszerzési szabálytalanságok miatt az EB már júniusban befagyasztotta a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképesség növelő, és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását: ezek esetében hamarosan tárgyalások kezdődnek a forráselvonás mértékéről. A humán erőforrás fejlesztését célzó programban a megítéltnél 25 százalékkal kevesebb pénz megtérítését helyezte kilátásba az EB. 

A szaktárca adatai szerint augusztus végéig Románia 1,861 milliárd eurót hívott le a hét ágazati operatív programon keresztül a 2007-2014-es költségvetésben számára elkülönített 19 milliárd eurós uniós támogatásból, ami 9,69 százalékos lehívási arányt jelent. 

Ilyen körülmények között Románia az EU nettó befizetőjének számít, hiszen évente 1,4 milliárd euró körüli összeggel, a GDP egy százalékával járul hozzá az unió költségvetéséhez.

forrás: manna.ro/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 381

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.