Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Uniós forrásokat von el az EB Romániától

Központ szeptember 19, 2012 Hír & hírháttér

Uniós forrásokat von el az EB Romániától

Közbeszerzési eljárások szabálytalanságai miatt öt ágazati operatív program esetében von el forrásokat az Európai Bizottság Romániától – közölte kedden a szaktárca közleménye.

 

Az Európai Ügyek Minisztériuma szerint az EB a 2007. január és 2011. október között elszámolt uniós támogatások megtérítését nem hagyta jóvá, ezért “kiigazításokra” lehet számítani az illető operatív programok költségvetésében. A közbeszerzési szabálytalanságok miatt az EB már júniusban befagyasztotta a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképesség növelő, és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását: ezek esetében hamarosan tárgyalások kezdődnek a forráselvonás mértékéről. A humán erőforrás fejlesztését célzó programban a megítéltnél 25 százalékkal kevesebb pénz megtérítését helyezte kilátásba az EB. 

A szaktárca adatai szerint augusztus végéig Románia 1,861 milliárd eurót hívott le a hét ágazati operatív programon keresztül a 2007-2014-es költségvetésben számára elkülönített 19 milliárd eurós uniós támogatásból, ami 9,69 százalékos lehívási arányt jelent. 

Ilyen körülmények között Románia az EU nettó befizetőjének számít, hiszen évente 1,4 milliárd euró körüli összeggel, a GDP egy százalékával járul hozzá az unió költségvetéséhez.

forrás: manna.ro/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 168

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.