Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Vádat emeltek két volt miniszter ellen

Központ április 22, 2015 Hír & hírháttér

udreaVádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség két volt miniszter ellen, köztük Elena Udrea volt regionális fejlesztési tárcavezető ellen – közölte kedden a vádhatóság.

Udreát egyebek mellett megvesztegetés három rendbeli elfogadásával és hivatali visszaéléssel vádolják. A Traian Basescu volt államelnök egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás alkalmából a szerződés értékének 10 százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Ion Ariton volt gazdasági miniszter több állami vállalatot kényszerített ez utóbbi rendezvény szponzorálására, ellene emiatt emeltek vádat az ügyészek.

Udrea az elmúlt tíz év egyik legbefolyásosabb politikusa volt Romániában. Előbb Traian Basescu tanácsadójaként, majd a jelenlegi ellenzéki új Nemzeti Liberális Pártba (PNL) olvadt Demokrata Liberális Párt (PDL) vezető politikusaként érte el politikai karrierje csúcsát. A tavalyi elnökválasztáson a román államelnöki tisztséget is megpályázta Basescu támogatásával, de ez a vállalkozása kudarccal végződött.

A vádemelés tényét ismertető vádhatósági közlemény megemlítette azt is, hogy a közbeszerzések nyomán Udrea által kért és elfogadott kenőpénz egy része egy román párt bukaresti szervezetéhez került. Udrea korábban a PDL bukaresti szervezetének volt az elnöke.

A PDL a tavaly második államelnöki mandátumát befejező Traian Basescu volt elnök pártja volt, amellyel a jobbközép politikus akkor szakított, amikor a demokrata pártiak – ellentmondva az akkor még államelnöki tisztséget betöltő Basescunak – nem Udreát választották meg a PDL élére.

Románia volt elnöke az utóbbi két hétben többször élesen bírálta az ügyészeket amiatt, ahogyan vezető politikusokat sorozatban előzetes letartóztatásba helyeznek, és állítása szerint semmibe veszik a gyanúsítottak védekezéshez való jogát.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 260

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.