Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Választások: Vásárhelyi politikai sakktábla

Központ április 13, 2012 Hír & hírháttér

Választások: Vásárhelyi politikai sakktábla

sakk

Már múlt héten a levegőben volt, hogy az egészségügyi miniszteri tanácsos, Vass Levente helyett Frunda György szenátort indítja az RMDSZ a polgármesteri székért vívott harcba, viszont ennek hivatalos bejelentésére csak szerda este került sor. Mint ismeretes, Vass Levente nyílt levélben közölte: ha húsvét végéig nem egyeznek meg a magyar pártok, hogy őt közös jelöltként támogassák, nem vállalja a megbízatást, mert mindhárom alakulat támogatását szeretné maga mögött tudni. Mivel az RMDSZ szerint Vass „lehetetlent kért”, elindult a lavina, amely változások sorát idézte elő. Frunda Györgyöt, Vass Leventét, Benedek Imrét és Smaranda Enachét kérdeztük álláspontjukról és a hogyan továbbról.

„Azért vállaltam el az RMDSZ jelölését, mert meggyőződésem, hogy a politikában és a sportban akkor kell a közösség mellé állni, amikor a csapat nehéz helyzetben van. Így a felelősségtudat és a csapatszellem által vezérelve igent mondtam a felkérésre” – nyilatkozta Frunda György. „Minden marosvásárhelyi lakos jelöltje szeretnék lenni: a magyaroké, a románoké, az öregeké, a fiataloké, az értelmiségieké és a munkásoké, a férfiaké és a nőké egyaránt. Mind a Néppárt, mind az MPP tagjainak, valamint a románok polgármestere is szeretnék lenni, politikai ideológiájuktól függetlenül. Olyan elöljárót érdemel Marosvásárhely, aki tiszteli a lakosait, aki biztosítja az átláthatóságot, és egy nyugodt, élhető várost teremt” – fejtette ki krédóját az RMDSZ friss jelöltje. Hozzátette: „Európában és Bukarestben hosszú évek alatt szerzett tapasztalatom Marosvásárhelyen szeretném kamatoztatni. Ugyanakkor kötelességemnek tartom megpróbálni a város méltóságának visszaállítását” – összegzett Frunda.

Ez EMNP nem indít saját jelöltet, de Frundára is nemet mond

„Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint Marosvásárhelyen az egyetlen közös polgármesterjelölt megválasztásának lehetősége nyújthat bizakodást közösségünknek. Éppen ezért nem fogunk a magyar közösség esélyeit gyengítő taktikázásban részt venni, és Marosvásárhelyen nem fogunk saját polgármester-jelöltet állítani” – jelentette be a Néppárt. De Portik Vilmos, az EMNP elnöke azt is elmondta: „Nem tekintjük az RMDSZ-t partnernek, és az elkövetkezendőkben sem folytatunk semmilyen diskurzust velük.”

Így a Szövetség jelöltjét nem tudják támogatni, akit Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke közleményében hevesen támad: „Frunda György számára készítik elő hű csatlósai a menekülési utat Marosvásárhelyen át, semmibe véve civil szervezetek, értelmiségiek, egyházi vezetők akaratát, amikor kitúrják Vass Leventét a lehetséges közös polgármester-jelölti pozícióból” – áll a közleményben. A Néppárt szerint Frunda „becsapta szavazóit 2007-ben, amikor őt listavezetőként az Európai Parlamentbe küldték, ő pedig megválasztása után visszalépett. Egyike volt azon RMDSZ-politikusoknak, akik ellenezték a magyar állampolgárság egyszerűsített megadását az azt igénylő külhoni magyaroknak. A román civil társadalom rokonszenvét azonban akkor veszítette el végleg, amikor megragadott minden alkalmat, hogy ellehetetlenítse a romániai hatóságok korrupcióellenes tevékenységét, szégyent hozva a magyar közösségre, és kárt okozva az egész országnak, amely többek között ezért várakozik még mindig Európa schengeni előszobájában” – rója fel az EMNP Frunda Györgynek.

A vádakat Frunda határozottan visszautasítja, sőt, állítása szerint nem fogadhat el semmiféle kritikát egy olyan párttól, amelynek feltett célja az RMDSZ szétverése, és a Parlamentbe való bejutás esélyének ellehetetlenítése.

Benedek Imre menne tovább

Benedek Imre, a Polgári Koalíció polgármester-jelöltje Frunda jelöltsége kapcsán kijelentette: „új helyzet állt elő“. Ugyanakkor kijelentette, hogy akkor menne tovább, ha az előválasztások megszervezésére rábólintanának a jelöltek. Azonban kiegészítette azzal: „Ne feledjük el, hogy egy közösség, egy koalíció jelöltje vagyok, akiknek számítok a támogatására. További döntéseket pedig a velük való konzultációk után hozhatunk“– jelentette ki a kardiológus.

Vass Leventét kötelezi a párthűség

„Múlt héten felkértem a helyi politikai alakulatokat az összefogásra, hisz így lenne reális esélye Marosvásárhelynek arra, hogy magyar polgármestere legyen. Ezzel is alátámasztom azt, hogy betartom a szavam, hisz a kezdetektől kijelentettem – nem mellékesen a város magyarsága is ezt szeretné –, hogy közös jelöltként kívánnék megméretkezni. Ha ezt nem lehet megvalósítani, köteles vagyok alávetni magam a párt akaratának, és visszalépni a polgármesteri tisztségért zajló csatából” – jelentette ki Vass. Elmondta még, hogy az RMDSZ-szel kölcsönösen megköszönték egymásnak az elmúlt fél évben nyújtott segítséget illetve a befektetett időt és energiát, de az urológus a politikai alakulat tagjaként vallja, a Szövetség döntései maradéktalanul rá is érvényesek. „Ha úgy dönt az RMDSZ, hogy nálam esélyesebb jelöltet indít a választásokon – legyen ez akár Frunda György – én alávetem magam a szervezet döntésének, és Frundára Vásárhely polgármester-jelöltjeként tekintek, akit erőmből telhetően támogatok és segítek. Hangsúlyozom: ez a történet nem Vass Leventéről, hanem Marosvásárhelyről szól” – összegzett a miniszteri tanácsos.

Enache kizárólag szigorú feltételekhez kötötten lépne vissza

Smaranda Enache sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy továbbra is harcba kíván szállni a város polgármesteri székéért. „Szeretném, ha megszűnne a mostani agresszív, korrupt városvezetés, helyette pedig egy európai, felszabadult irányvonal dominálna, olyan, amilyet Vásárhely megérdemel” – fejtette ki. Hozzátette, abban az esetben látja valószínűnek a visszalépését, ha van helyette egy olyan jelölt, aki ugyanazokat az értékeket képviseli, mint ő, ugyanakkor a felmérésekből kiindulva esélyesebb nála. (Smaranda Enache a jelenlegi felmérések szerint, Florea után, a második legesélyesebb jelölt.) „Beleegyezek az előválasztások megszervezésébe is, ha az hitelesen eldöntené, ki lenne Florea legesélyesebb kihívója. Emellett magas részvételi arányt kellene biztosítani ezen a megméretkezésen, és megegyezés kell szülessen arról, hogy a többi jelölt a nyertes javára visszalép” – foglalta össze az emberjogi harcos.


Share Button
Ennyien olvasták: 456

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.