Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Vásárhelyi RMDSZ. Átmenetből átmenetbe

Központ augusztus 15, 2012 Hír & hírháttér

rmdszVásárhelyi RMDSZ

Átmenetből átmenetbe

Szálka a felső vezetés szemében. Átszervezés a csúcsvezetés kénye-kedve szerint. Hazudnak a nap minden szakában. Az őszi jelöltállítás a tét.

A helyhatósági választások lejárta óta a levegőben van a vásárhelyi RMDSZ átszervezésének gondolata, és az elmúlt hetekben az illetékesek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal magyarázták és indokolták az átalakítás szükségességét. A múlt hét végén egy vásárhelyi román napilap értesülései szerint Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke csütörtökön Területi Állandó Tanács-gyűlést hívott össze, ahol az alakulat újraszervezéséről döntöttek. Az orgánum arról is tudósít, hogy a városi képviselő-testület vezetőjét, Benedek Istvánt – aki az átalakítás levezényléséért felelős öttagú bizottság tagja volt – és Csegzi Sándort, a volt vásárhelyi alpolgármestert nem hívták meg a gyűlésre, sőt, forrásaink szerint a szóban forgó politikusokat „tapintatosan” vakvágányra tervezik állítani.

Pénteken a lapunknak nyilatkozó Brassai Zsombor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke azt mondta, szerinte „spekuláció az egész”, nem tud semmiféle gyűlés összehívásáról. Ugyanezt mondta Peti András is, a városi tanács RMDSZ-frakciójának helyettes vezetője. „Diverzió az egész, úgy gondolom, hogy valakinek vagy valakiknek érdeke, hogy konfliktushelyzetet teremtsenek és összeugrasszanak személyeket. Mélységesen elítélem ezt a fajta hozzáállást” – állítja Peti. Kelemen Atilla, Maros megyei elnök elmondása szerint nem tudott a gyűlésről, sőt, betegszabadságára hivatkozva politikusi minőségében nem kívánt nyilatkozni a történtekről. Mindemellett a gyűlés napján az utóbbi két politikust – szemtanúk elmondása szerint – a Baross Gábor (Horia) utcai Bernády Ház előtt látták Borbély László társaságában.

Lapunk megkeresésére Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt nyilatkozta, hogy semmiféle TÁT-gyűlés nem volt Vásárhelyen, hanem Kelemen Atilla megyei elnök telefonon értesítette a TÁT-tagokat, beleértve Benedek Istvánt is, akinek elmondta az új, négytagú bizottság megalakításának elképzelését. Hozzátette: „Csegzi Sándort nem érintik az átszervezésre vonatkozó döntések, mert jelenleg nincs funkciója az RMDSZ-en belül.”

Benedek István, a városi képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetője azt nyilatkozta a fenti román orgánumnak: „Nem tudtam a gyűlésről, engem nem hívtak meg. Nem lenne egyedi alkalom, hogy nélkülem hoznak meg fontos döntéseket. Nem lep már meg ez a fajta hozzáállásuk.”

Amíg lapunknak Peti András azt állította, hogy nem tud semmiféle gyűlésről, és a sajtóban felröppent híreket kitalációnak tartja, a már idézett román újságnak megerősítette, hogy, bár egyéb munkahelyi kötelezettségei miatt késve ugyan, de részt vett a gyűlésen.

A reggeli „spekuláció” estére valósággá válik

Péntek este a sajtónak kiküldött közlemény szerint a Területi Állandó Tanács felszámolta a vásárhelyi szervezetet eddig irányító öttagú bizottságot, és az újjászervezés végrehajtását egy intéző bizottságra bízza. Az átmeneti időszakban vezető szerepkörrel felruházott bizottságot a következők alkotják: Kerekes Károly parlamenti képviselő; Frunda György szenátor; Dávid Csaba megyei ügyvezető alelnök; valamint Peti András önkormányzati tanácsos. Az intéző bizottság augusztus 31-ig felállítja az új szervezet vezető- és döntéshozó testületeit – olvasható a közleményben.

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.