Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Vásárhelyi turisztikai cégek. Kiskapus törvények és szélhámia között vergődve

Központ május 25, 2012 Hír & hírháttér

Vásárhelyi turisztikai cégek
Kiskapus törvények és szélhámia között vergődve

Turisztika

Május végét írunk, így eddig önök is húzták eleget az igát, és ha szerencséjük volt, akkor a számlák kifizetése után még valamennyi pénzt félre is tudtak tenni az idei nyaralásra. No, nem egy Vácmány széli flekkenezésre, hanem legalább egy tengerparti üdülésre, netán határon túli kirándulásra. Mi utánajártunk annak, hogyan alakul az idei turisztikai szezonban az utazási kedv, szakemberektől megtudtuk, melyek a vásárhelyiek kedvenc úti céljai, illetve azt is, hogy tavalyhoz képest nem nőttek az üdülési költségek, sőt, néhol még csökkentek is.


A felkeresett utazási irodák egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy a tavalyi évhez viszonyítva az idén nagyobb az utazási kedv. Kelemen Barna, a World Travel Shop utazási iroda résztulajdonosa, és Hajdú Zoltán, a Thomas Hux turisztikai ügynökség tulajdonosa is elmondta, hogy a 2012-es turisztikai idény januártól áprilisig tartó intervallumában sokkal kedvezőbben alakult, mint a tavalyi esztendő ezen időszakában. Leginkább az előfoglalás opcióra haraptak rá az ügyfelek, amikor az utas már év legelején lefoglalja és kifizeti kirándulásának teljes árát, és így akár 20 százalékos kedvezményt is kap. „Enyhe visszaesést lehetett érezni húsvét környékén, az otthonülős, vallásos töltetű ünnepek alatt, de ezen a héten már érezhetően növekedett az érdeklődés” – mondta el Hajdú. Ioan Ceușan, az Adonis utazási iroda tulajdonosa pedig azt nyilatkozta, hogy az idei csúcsszezonban 5-10%-os növekedés körvonalazódik a 2011-es évhez viszonyítva.

„Ami a turizmus fogalomkörébe tartozik, azt mi megszervezzük!”

Mindhárom turisztikai iroda a legkülönfélébb szolgáltatásokat ajánlja ügyfeleinek. „Tulajdonképpen minden elképzelhető, turizmussal kapcsolatos szolgáltatást megtalálnak nálunk klienseink. Az utazni vágyó személy képzelőereje szab csak határt, hisz mi minden esetben megoldást találunk igényeinek kielégítésére: szállásokat foglalunk a világ bármelyik országában, előre kialakított turisztikai csomagokkal állunk rendelkezésükre, egészségügyi biztosítást, idegenvezetést ajánlunk, stb. Ha például ügyfelünk saját autójával akar a célpontig eljutni, és csak szállásra van szüksége, mi azt is megoldjuk” – mondta el Kelemen. „Cégünk széles palettán kínál utazásokat, viszont mi szervezünk saját kulturális körutakat is. Idén már volt Benelux államok-körút, de Lengyelországba, Bécsbe és Szlovákiába is rendezünk ilyen kirándulásokat. Sőt, tanintézményekkel is kapcsolatban állunk, így nekik is megszervezünk különféle utazásokat” – mesélte Hajdú.

Legkedveltebb úti célok

Hajdú szerint természetesen az utazások ára a legelső szempont, amely szerint a kirándulók kiválasztják az úti célt, de a vásárhelyi turisztikai irodákat végigjárva egy konkrét top hármat állíthatunk fel, amely szerint a legkeresettebb úti célok között dobogós helyet Törökország foglal el, utána pedig Bulgária és Görögország vetekszik, végül még mindig patinás helyen Spanyolország áll. Továbbá kereslet szempontjából egyiptomi és tunéziai utak sorakoznak, de van igény a francia Riviérára és Monte Carlóba szóló kirándulásokra is. „Kedveltek az európai körutazások is, repülővel, autóbusszal egyaránt, ezen kívül a szezon elején, január-márciusban az egzotikus országokba – Mexikó, Thaiföld, Dubai – mentek legszívesebben ügyfeleink, de idén a hajóutakra is megnőtt a kereslet” – állítja Kelemen. „A kedvelt úti célok az életkor függvényében is változnak: amíg kulturális, európai körutakra az 50 fölötti korosztály jelentkezik, addig tengerparti nyaralásokat kereső személyek 20 és 50 év között vannak” – meséli az eloszlást Hajdú.

Belföldi illetve külföldi kirándulások aránya

Bár a turisztikai irodák az utasszám összesítését szezon végén végzik, már május végére több százan, akár ezren is igénybe vették a felkeresett iroda szolgáltatásait, ám nem meglepő módon 10 személyből 8-9 a külföldi kirándulást részesíti előnyben a belföldiekkel szemben. A két magyar tulajdonosú – Thomas Hux és a World Travel Shop – utazási irodában ez az arány 90-10 százalék, ám a román Adonisban, ez már 60-40%-ban oszlik a külföldi utazás javára. Természetesen e cikk nem vállalkozik konkrét következtetések levonására, de feltevődik a kérdés – hogyha logikusan kiindulva a román szolgáltatót leginkább a román anyanyelvűek, a magyart pedig a magyarajkúak veszik igénybe –, akkor lehetséges, hogy ekkora az eltérés a vásárhelyi két etnikum kirándulási szokásai között?

„Az a tapasztalatom, hogy az a személy, aki megengedheti magának a nyaralást, az szívesebben megy külföldre, és ezt természetesnek is tartom, hisz Romániában az árak elrugaszkodottak a valóságtól a nyújtott nívóhoz viszonyítva, és a külföldi ár-minőség arány egyértelműen veri a hazait. Példaként említeném, hogy Görögországban hét éjszakai szállás, ellátás és szállítás áráért a Fekete-tengeren öt éjszakát üdülhetünk, szállítás és ellátás nélkül” – ecsetelte Hajdú. „Szívem szerint propagálnám a belföldi kirándulásokat, de nincs rá logikus érv, és a kereslet is minimális. Amíg Szovátán egy éjszakai szállás 100 euró, addig utazási irodánk már 350 euróért árul tunéziai utat repülős szállítással, ellátással és idegenvezetéssel” – állítja Kelemen.

Hogyha mégis belföldi úti célok mellett döntenek a kiruccanni vágyók, akkor leggyakrabban a fekete-tengeri üdülések, de különböző gyógykezelésekre is van igény. „Sajnos azok a települések, ahol a gyógykezelésnek hagyománya van, gyenge minőséget tudnak nyújtani, és emiatt többen lemondanak erről egy külföldi utazás javára“ – meséli Hajdú.

Szabadlábon a tavalyi fiaskót előidéző tulajdonosok

Ismeretes, hogy a tavalyi év igen szerencsétlen volt a vásárhelyi turisztikai irodák számára is, hiszen a külföldi partnercégek megbízhatatlansága miatt rengeteg kellemetlenség érte őket, és sok ügynökség még mindig a 2011-es fiaskó anyagi veszteségéből próbál kilábalni.

Bár a Thomas Huxban idén nem volt ilyesmire példa, Hajdú elmondta, hogy a tavaly áldozatául estek egy efféle bukásnak, amikor az utasok pénzét átutalták a külföldi partnercégnek, az pedig csődöt jelentve zsebre tette a pénzt, Hajdúék pedig saját költségvetésükből fizették vissza az összeget utasaiknak. A legszomorúbb viszont az, hogy hiába fordultak az igazságügyi szervekhez a partnercégek tulajdonosait nem büntették meg, és azt állítják, hogy arab államokban van az „eltűnt” pénz, azaz egy olyan országban, ahol ennek nem lehet utánanézni. „Ha a törvényeken nem fognak változtatni, megvan minden esély arra, hogy más irodák is csapdába essenek. Egyébként az ország turisztikait jogszabályai egyáltalán nem kedvezőek a vállalkozóknak, sőt más országokkal ellentétben Románia nem védi idegenvezetőit azzal, hogy monopolhelyzetet teremtsen nekik az idelátogató külföldi turisták számára” – ecsetelte Hajdú.

Feltehető a kérdés, hogy hogyan lehet mégis ezt elkerülni, hogyan lehet biztonságos partnercéget találni. Hajdú szerint nagyon nehéz, hisz a szóban forgó két „csődöt jelentett” céget a helyi politikum és befolyásos emberek is propagálták, és arra kérték a helyi turisztikai irodákat, hogy velük kössenek partnerséget. „Ha ez nem jelent legitimitást, akkor semmi. Egyikünk fejében nem fordult meg, hogy épp e két céggel járjuk meg” – így Hajdú. Azóta a két csalást elkövető cég – a Premium Holidays és az Universal Turism – eltűnt a süllyesztőben, kitömött zsebű tulajdonosai pedig szabadlábon vannak.


Share Button
Ennyien olvasták: 501

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.