Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Verespatak: az Európai Parlament bizottsága vizsgálja az ügyet

Központ november 25, 2011 Hír & hírháttér

Verespatak: az Európai Parlament bizottsága vizsgálja az ügyet

Az EP bizottsága a verespataki aranybánya megnyitásának körülményeit vizsgálta csütörtöki rendkívüli ülése keretében Bukarestben. Az EP-képviselők meghallgatták a romániai beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation társaság vezetőségét, találkoztak a környezetvédelmi engedélyének kiadásáért felelős környezetvédelmi minisztérium államtitkárával, valamint a beruházás kapcsán petíciót benyújtó magánszemélyekkel, környezetvédelmi és civil szervezetekkel. 

Az ülés után Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyarország számára továbbra is elfogadhatatlan a súlyos környezetvédelmi kockázatokkal járó beruházás, mert komoly aggályok fogalmazódnak meg a hatástanulmány hitelessége, a projekt biztosítékrendszere és átláthatósága szempontjából. A politikus kijelentette: súlyos hitelességi kérdéseket vet fel, hogy a projekt kivitelezéséről készült hatástanulmány megrendelője maga a beruházó volt, és így megkérdőjeleződik az objektivitás és a semlegesség. Szerinte az is kérdéses, hogy a beruházó részéről megnevezett 150 millió eurós felelősségbiztosítás pontosan mire jelent fedezetet. Szintén ellentmondásos a rehabilitációs idő pontos intervalluma, annak ellenőrzése és biztosítása – tette hozzá. 

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője közleményében azt írta, nincsenek megfelelő garanciák a lehető legbiztonságosabb technológia alkalmazására, és hiányzik az a környezetvédelmi biztosítás, amely baleset esetén fedezné az emberi egészségben, az infrastruktúrában és a környezetben okozott károkat. Rendezetlen a térségben található kulturális, régészeti és egyházi értékek megőrzésének kérdése – tette hozzá. 

Tabajdi úgy véli, ellentmondásos, hogy a romániai környezetvédelmi államtitkár szerint hamarosan sor kerülhet a környezetvédelmi értékeléssel foglalkozó szakmai bizottság beruházást támogató döntésére, miközben még nem végezték el a lehetséges környezeti károk teljes körű felmérését. 

“A verespataki aranybánya-beruházás kapcsán valós környezetvédelmi problémák merülnek fel. A magyar kormány és a Fidesz azonban nem szakmai-környezetvédelmi, hanem politikai vitát folytat, amelynek célja az RMDSZ politikai ellehetetlenítése” – fogalmazott Tabajdi Csaba.

Forrás: mti


Share Button
Ennyien olvasták: 575

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.