Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Veszélyben az észak-erdélyi autópálya?

Központ február 16, 2013 Hír & hírháttér

Veszélyben az észak-erdélyi autópálya?

A kormány felbontaná az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó szereződést az amerikai Bechtel vállalattal – jelentette ki Dan Sova infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter.

 

Az Agerpres pénteken idézte a minisztert, aki egy televíziós műsorban kifejtette: be kell ismerni, hogy működésképtelen a jelenlegi szerződés, ezért a feleknek kölcsönös megállapodás révén fel kellene bontaniuk. A tárcavezető tájékoztatása szerint már felvette a kapcsolatot a vállalattal és az amerikai bukaresti nagykövetséggel, és közölte velük szándékát.

Sova kifejtette, hogy a román kormánynak jelenleg 50 millió euró adóssága van a Bechtellel szemben, amit az eddig elvégzett munkálatokért kell kifizetnie a kabinetnek. Ezt az összeget betervezték az idei állami költségvetésbe, de a román kormány ezen felül nem költ az észak-erdélyi autópályára. A miniszter megismételte azt az álláspontot, miszerint ez a beruházás csak a köz- és magánszféra társulása révén létrejövő úgynevezett ppp-konstrukcióban folytatódhat, ezért van szükség a Bechtellel megkötött szerződés felbontására.
A Brassó-Segesvár-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad-Bors nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszú autópálya megépítésére 2003-ban kötött szerződést a román kormány a Bechtellel, de eddig csak 52 kilométer készült el a Kolozs megyei Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) között, valamint folyamatban van a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti szakasz építése.

A kormány eddig 1,4 milliárd eurót fizetett a vállalatnak, a Bors-Berettyószéplak befejezése pedig további 250 millió euróba kerülne, de erre nincs fedezet a román állami költségvetésben – mondta Sova. A román kormány 2011-ben már újratárgyalta a Bechtellel 2003-ban megkötött szerződést, és újat fogadott el, amelynek értelmében az említett két szakaszon kívül további hatról lemond az amerikai vállalat. A román kormány még csak ezután keres befektetőket erre a hat szakaszra, ezért az észak-erdélyi autópálya megépítésének határideje egyelőre meghatározhatatlan. 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.