Központ
2020. július 06. hétfő, Csaba

Vészforgatókönyv – Szatmárnémetiben megjelent az afrikai sertéspestis

Központ augusztus 2, 2017 Hír & hírháttér

Elrendelte kedden a különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság, hogy az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (DSVSA) léptesse életbe a sertéspestis esetére kidolgozott kontingenciatervet – jelentette be hétfőn este a belügyminiszter.

Carmen Dan erről szóló Facebook-bejegyzésében hozzáteszi: a sertéspestis nem terjed át az emberre, az állatokra nézve azonban rendkívül veszélyes.

Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság kedden közölte, hogy kimutatták a sertéspestis vírusának jelenlétét két szatmárnémeti háztáji gazdaságban. A megfertőzött, illetve a fertőzésnek kitett hét sertést leölték, és a tetemeket elégették.

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van – közölte a a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírus okozta betegsége. Rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok kivétel nélkül elpusztulnak. Nincs vakcina a kór kivédésére, az egyetlen módszer a vírus terjedésének megakadályozására a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztítása.

forrás: agerpres

Share Button
Ennyien olvasták: 467

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.