Központ
2020. augusztus 07. péntek, Ibolya

Virágzik a korrupció Romániában

Központ március 1, 2013 Hír & hírháttér

Virágzik a korrupció Romániában

Csaknem 750 vádlottat ítéltek el tavaly jogerősen korrupciós bűncselekményekért a romániai bíróságok, másfélszer annyit, mint 2011-ben – közölte csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

 

Az elítéltek között nyolc magas rangú tisztségviselő is volt: egy miniszter, egy államtitkár, egy szenátor, több államtitkár, valamint a szárazföldi erők vezérkari főnöke.

A DNA által megvádolt gyanúsítottak több mint 90 százalékát találták bűnösnek a román bíróságok. Az elítéltek közül több mint 200-ra letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.
Jelenleg három korrupcióért elítélt volt miniszter – köztük Adrian Nastase, aki miniszterelnök is volt – tölti börtönbüntetését Romániában.

A DNA a nagykorrupció felderítésére szakosodott részlege az ügyészségnek, amelyet spanyol, norvég és belga mintára hoztak létre 2002-ben Románia euroatlanti integrációjának egyik feltételeként.

Az Európai Bizottság félévente készít jelentést arról, miként lépteti életbe Románia a korrupció elleni küzdelemmel, a jogállamiság megszilárdításával kapcsolatos uniós ajánlásokat.

Egyes schengeni tagországok a román közintézményeket átszövő korrupcióra hivatkozva vétózták meg Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli övezethez, amelyre az eredeti menetrend szerint 2011 tavaszán került volna sor.

forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 748

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.