Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Viselje szívén a sorsát!

Központ november 30, 2011 Hír & hírháttér

Viselje szívén a sorsát!

November 29-én este a  marosvásárhelyi Mihai Eminescu Művelődési Ház adott otthont annak a rendezvénynek, ami a „Mentsd meg a szíved! Mentsd meg az életed!” címet kapta. Az esemény moderátora dr. prof. Benedek Imre kardiológus volt, de érdekes információkat osztottak meg velünk tapasztalt szakmabeli orvosok, kardiológusok, és rövid betekintést nyerhettünk egy szívkórház adminisztrációs ügyeibe is.

 

 Az előadóteremben már kezdés előtt teltház volt: idősek, akik már átestek valamiféle szívműtéten, az előadók volt páciensei, fiatal egyetemisták és tanulni vágyó kíváncsiskodók. Csupán városunk elöljárói és politikai személyiségeink hiányoztak. Annak ellenére, hogy a szervezők meghívókat küldtek nekik, meglepő módon senki sem képviseltette magát városunk vezetői közül.

                     

Az előadás fő témája igen aktuális és fontos probléma volt, éspedig a heveny szívizom-infarktus, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakori velejárója, és amely az egyik leggyakoribb elhalálozási ok a mai társadalomban.

Az előadás első felében a szakemberek beavattak, hogy a miokardiális infarktusban szenvedő betegeknek pontosan meghatározott joguk van ahhoz, hogy a leghatékonyabb, úgynevezett katéteres kezelésben részesüljenek (ez tulajdonképpen az elzáródott ér katéteres megnyitását jelenti). „Így, amíg 2004-ben ezen megbetegedések elhalálozási aránya 23 százalékos volt, ezt idénre sikerült 7 százalékosra csökkenteni” – vázolta az előadó professzornő. És ez azt jelenti, hogy azon 16 ember közül, lehet, éppen egy kedves hozzátartozónk az, akit a színinfarktus okozta haláltusából visszarántanak az életbe.

Ezen eredmények eléréséhez előadássorozatokat, kongresszusokat szerveztek, amelyeken professzorok és szakmabeliek tanácsokkal és segítséggel látták el a vásárhelyi orvosokat, és egy olyan hálózatrendszert alakítottak ki, amely a nap minden órájában szolgálatkész, és késedelem nélkül katéteres kezelésben részesíti a szívizom-infarktusban szenvedő betegeket.

                     

Elhivatottság, hozzáértés van. Az anyagi finanszírozás hiányzik.

Az utóbbi években rengeteget fejlődött a marosvásárhelyi kardiológia. Elsőként dr. Benedek kezdeményezésére regionális statisztikákat készíttetek a miokardiális infarktus előfordulásáról, hiszen monitoring-rendszer általi megbízható adatok nélkül ellátást szervezni olyan, mint ismeretlen tájon térkép nélkül közlekedni. Másodsorban a fennebb említett hatékony ellátási forma nem esetleges, hanem szervezett módon hozzáférhető joggá vált. Harmadsorban polipkarként terjesztették ki az összes hatékonyság- és időbeli segítséget, amely a betegek életben maradásáért felelős. Már csak egy tényező hiányzik, éspedig a kezelések költségeit finanszírozó Egészségügyi Minisztérium hozzájárulása. „Sajnos a mi szakavatottságunk és elhivatottságunk nem elég ahhoz, hogy minden esetet meggyógyítsunk, hisz a becsült összes miokardiális infarktusok kezelési költségeiből, a román kormány ennek alig 20 százalékára adott finanszírozást. És szakorvosként elmondhatom, hogy kevés kellemetlenebb és megalázóbb helyzet van annál, mint amikor hivatásod szerint meggyógyítanád a beteget, de nincs mivel” – fejtette ki dr. Benedek.

A fent említett eredmények mellett, Dr. Benedek Imre és csapata hatékonyságát, eredményességét és hozzáértését a közönség soraiban helyet foglaló páciensek és volt páciensek dicsérő és elismerő hozzászólásai is alátámasztják.

Zárószóként arra bíztatnak mindenkit az orvosok, hogy bármilyen, infarktusra utaló tünetegyüttes jelentkezik, azonnal forduljanak hozzájuk, hisz ez esetben a hozzáértés, az idő és a csapat által biztosított megfelelő kezelés életeket menthet! Akár az önét is!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 623

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.