Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Visszakerült talapzatára a májusban ellopott Borsos Tamás-szobor Marosvásárhelyen

Központ november 1, 2012 Hír & hírháttér

Visszakerült talapzatára a májusban ellopott Borsos Tamás-szobor Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal visszahelyeztette talapzatára Borsos Tamás, a város egykori főbírája májusban ellopott bronzszobrának a másolatát.

 

A szobor visszahelyezésére a vasarhely.ro portál csütörtöki közlése szerint éppen olyan titokban történt, mint a május 5-i szoborlopás. A feltehetőleg fémtolvajok által ellopott szobor másolatának az elkészíttetésével és visszahelyezésével tanácsadóját, Csegzi Sándort bízta meg Dorin Florea polgármester.

Csegzi Sándor az MTI-nek elmondta: maga is meglepődött azon, hogy annak idején azonnal észrevette a sajtó a szobor eltűnését, most pedig egy hétig nem tűnt fel, hogy a szobor a helyére került. Hozzátette, ünnepélyes szoboravatást egyelőre nem szerveztek, mert előbb a szobor környezetét próbálják rendezni. Hozzátette, az sem kedvez a ceremónia szervezésének, hogy a szobor mögött renoválják a várfalat, amely fel van állványozva. Reményei szerint azonban már a jövő héten megtarthatják az újra helyére állított szobor avatását.

„Úgy tudom, hogy 17 ezer lejt fizettünk ki az öntésért” – jelentette ki Csegzi Sándor, aki az MTI kérdésére azt is elmondta, az újonnan felállított szobrot sokkal erősebben rögzítették a talapzathoz, mint az eredetit.

A Kiss Levente által készített műalkotást 2000. június 23-án avatták fel a vár egyik bejárata közelében az erődítmény építőjének emlékére. Borsos Tamás 1599-től 1604-ig volt Marosvásárhely főbírája.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 549

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.