Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Zászlót bontott az Erdélyi Magyar Néppárt

Központ december 17, 2011 Hír & hírháttér

Zászlót bontott az Erdélyi Magyar Néppárt. Az EMNP országos programalkotó fórumot, az EMNT országos küldöttgyűlést tartott.

EMNP

Marosvásárhelyen tartotta országos programalkotó fórumát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A múlt szombati rendezvényt jelenlétével megtisztelte Kubatov Gábor, a FIDESZ országos pártigazgatója, Répás Zsuzsanna, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata párt elnöke, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyar Demokratikus Közösség elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Brenzovics Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője, valamint Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete és Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.


„A magyar egység nem pártegység”
Tőkés László az EMNP védnöke azt fejtegette, hogy a magyar egység nem pártegység. „A magyar egység célbeli egység. Az általunk kitűzött célok pedig egyszerűek: dolgoznunk kell, újra kell építenünk Erdélyt és megépítenünk Székelyföldet” – hangsúlyozta. A bejegyzés rögös útján az RMDSZ is akadályozta a párt aktivistáit. „Nehéz szülés volt ennek a pártnak a megalakulása, de úgy tűnik, továbbra is veszélyeztetett a gyermek” – mondta az RMDSZ, illetve Adrian Drăghici bukaresti ügyvéd jogi akcióira utalva, akinek feljelentése nyomán vizsgálat indult az aláírások hitelességére vonatkozóan. “A Fidesz hatalomra jutásával új helyzet alakult ki” – mondta az EP alelnöke –: „a 2010-ben végbement nemzetpolitikai fordulat nyomán az utolsó esély adódik az ebek harmincadjára jutott erdélyi magyar közösség megmentésére, részesei kell legyünk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.” Tőkés László az RMDSZ elmúlt 15 év kormányzását értékelve elmondta: azt mindenki a saját bőrén érzi. „Úgy tűnik, hogy a román érdekeket képviseli a magyarok között, ahelyett, hogy a magyar érdekeket képviselné a román politikában és nemzetközi téren” – jelentette ki. A volt püspök a 15 milliós magyarság nemzeti szinten történő összefogásának szükségességét hangsúlyozta, amelynek megvalósulása esetén már regionális középhatalomként léphetne fel érdekei védelmében. Üdvözölte ugyanakkor a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) részéről – az európai polgári kezdeményezés keretein belül – a Kárpát-medencei autonómiatörekvések előmozdításáért felmerült aláírásgyűjtés gondolatát.

20-25 %-os az EMNP támogatottsága?
A „seregszemlén” azt próbálták feltérképezni, hogyan halad a szervezetépítés. Toró T. Tibor, az EMNP megbízott elnöke elmondta, ezekben a hetekben hozzák létre a párt helyi szervezeteit, majd azokra épülve a párt országos vezetését a februári alapító kongresszuson. Toró hivatkozott egy június-júliusi felmérés adataira, amelyek szerint a székelyföldi magyarság körében 25%-os, míg az erdélyi magyarok körében 20%-os támogatottsággal bírt az akkor még bejegyzés előtt álló EMNP. Toró kijelentette: a néppárt a jövőben esedékes választásokon együtt kíván működni minden politikai és civil szervezettel, amely a közösség ügyét tartja szem előtt.

Etnikailag arányos parlamenti képviseletet!
Szilágyi Zsolt, a külkapcsolatokért felelős megbízott elnökségi tag a politikai pluralizmus mellett érvelve kiemelte: a romániai Európai Parlamenti választások 2007-es magyar versenyhelyzete és 2009-es összefogása is átlagon felüli, 10%-os szavazatarányt hozott a magyar közösségnek. Szilágyi az „eurótranszilvanizmust” nevezte meg a szervezet fő ideológiájának, amely a „hagyományos erdélyi etnikai-kulturális toleranciát az európai modernitás eszközeivel valósítja meg.” Szilágyi vetette fel azt is, hogy el kellene érni, hogy a romániai magyarságnak etnikai arányaihoz mért parlamenti jelenlétet biztosítsanak a román törvényhozásban, s az ily módon járó mandátumok szétosztása belső választások révén történjék.  

Délután az EMNT Országos Küldöttgyűlését tartották
A legfőbb döntéshozó testület megerősítette elnöki tisztségében Tőkés Lászlót, továbbá megválasztotta az új vezetőket: Sándor Krisztina Toró T. Tibort váltja az ügyvezető elnöki tisztségben, az új régióelnökök pedig Nagy József Barna (Partium), Szabó László (Közép-Erdély), és Bardócz Csaba (Székerlyföld) lettek. Az öttagú elnökség tagjai: Püsök Csaba, Mátis Jenő, Szilágyi Ferenc, Boros Zoltán és Borbély Zsolt Attila.
Az EMNT és az EMNP viszonyáról szólva Tőkés László elmondta: az együttműködés hasonlít a magyarországi Polgári Körök mozgalma és a FIDESZ-KDNP kettőséhez. Az EMNT egy „széles karolású polgári mozgalom” kereteit biztosítja, a kezdeményezésére létrehozott EMNP pedig „egy olyan politikai eszköz, ami célba viszi az utasát.”

Vass Levente biztos a győzelemben  
Felszólalt Vass Levente is, aki az EMNT és az RMDSZ közös marosvásárhelyi polgármester-jelöltjének nevezte magát. „Az összefogás szép példája a jelöltségem, egy számon kérhető és valós kiutat mutató megoldás a válság felé sodródó politikai diskurzusban” – mondta. „Nem vagyok politikus még, a civil világból jövök. Ennél fontosabb azonban, hogy a marosvásárhelyi magyarok közös polgármester jelöltjeként állok itt” – folytatta, figyelmen kivül hagyva a tényt, hogy hivatalos megegyezés jelöltségét illetően még nem született a két szervezet között, annak aláírására a legjobb esetben is csupán jövőre kerülhet sor. Azt is kijelentette, hogy az EMNT marosszéki szervezete, az RMDSZ Maros megyei szervezete, a civil szféra és az egyházak támogatását maga mögött tudva biztos benne, hogy megnyeri a 2012-es helyhatósági választásokat. „A Magyar Polgári Pártnak pedig előre köszönöm a támogatását” – mondta önbizalommal telten Vass.
Tőkés szerint azt a jelöltet kell támogatni, aki nyerő lehet
A vásárhelyi polgármester-jelölt megnevezése körüli bonyodalom kapcsán Tőkés a sajtótájékoztatón a következőket mondta: „A félreértések ellenére is én mindig csak elvi szinten szóltam hozzá ehhez a kérdéshez (…). Ha Vass Levente mellé állíthatjuk a magyarságot, az a jó megoldás, ha Smaranda Enache mellé állíthatjuk a magyar választókat és a román választók egy részét, akkor az. Sőt, a helyi döntéshozóknak a véleményét is maximálisan tiszteletben tartom, de úgy érzem, hogy főképpen a kommunikáció terén és főképpen a helyi és az országos polgári erők közötti egyeztetés terén csúsztak be hibák, amelyeket mostanra korrigáltunk.”

Share Button
Ennyien olvasták: 574

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.