Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Zöld az út Borbély László elleni eljárás megkezdéséhez

Központ február 25, 2015 Hír & hírháttér

A képviselőház jogi bizottsága támogatta keddi ülésén a bűnvádi eljárás lefolytatását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ellen. A jogi bizottság 16-5 arányban, 3 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalása ajánlás jellegű: a képviselőház plénuma titkos szavazáson dönt majd arról, hozzájárul-e a volt miniszter elleni eljárás lefolytatásához.

borbely

Az RMDSZ képviselője úgy nyilatkozott: nincs új elem a vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyében: a DNA egy számára ismeretlen üzletember feljelentésére hivatkozva „megalapozatlanul” kezdeményezett most eljárást ellene, amit visszaélésnek tart. Az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét betöltő politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A jogi bizottság 16-5 arányban, 3 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalása ajánlás jellegű: a képviselőház plénuma titkos szavazáson dönt majd arról, hozzájárul-e a volt miniszter elleni eljárás lefolytatásához.
Az RMDSZ képviselője úgy nyilatkozott: nincs új elem a vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyében: a DNA egy számára ismeretlen üzletember feljelentésére hivatkozva „megalapozatlanul” kezdeményezett most eljárást ellene, amit visszaélésnek tart.

Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben egyik miniszteri tanácsosa közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el – lakásfelújításban megnyilvánuló – ajándékot két üzletembertől, akik előnyös állami szerződéseket kaptak a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

A politikus ártatlannak vallotta magát, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. Az ügy másik három gyanúsítottja ellen 2014 januárjában ellen vádat emelt a DNA a Szatmár megyei törvényszéken: ítélet még nem született.

A vádhatóság az akkori két korrupciógyanút most egy harmadikkal egészítette ki, és újabb kiadatási kérelmet intézett a képviselőházhoz. A DNA február eleji közleménye szerint Borbély László 2011-ben környezetvédelmi miniszterként 50 ezer euró értékű csúszópénzt is elfogadott egy meg nem nevezett üzletembertől, akinek állítólag támogatást ígért a vízügyi hatósággal kötendő szerződések elnyeréséhez és kifizetéséhez.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.