Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Zöld az út Borbély László elleni eljárás megkezdéséhez

Központ február 25, 2015 Hír & hírháttér

A képviselőház jogi bizottsága támogatta keddi ülésén a bűnvádi eljárás lefolytatását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ellen. A jogi bizottság 16-5 arányban, 3 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalása ajánlás jellegű: a képviselőház plénuma titkos szavazáson dönt majd arról, hozzájárul-e a volt miniszter elleni eljárás lefolytatásához.

borbely

Az RMDSZ képviselője úgy nyilatkozott: nincs új elem a vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyében: a DNA egy számára ismeretlen üzletember feljelentésére hivatkozva „megalapozatlanul” kezdeményezett most eljárást ellene, amit visszaélésnek tart. Az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét betöltő politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A jogi bizottság 16-5 arányban, 3 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalása ajánlás jellegű: a képviselőház plénuma titkos szavazáson dönt majd arról, hozzájárul-e a volt miniszter elleni eljárás lefolytatásához.
Az RMDSZ képviselője úgy nyilatkozott: nincs új elem a vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyében: a DNA egy számára ismeretlen üzletember feljelentésére hivatkozva „megalapozatlanul” kezdeményezett most eljárást ellene, amit visszaélésnek tart.

Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben egyik miniszteri tanácsosa közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el – lakásfelújításban megnyilvánuló – ajándékot két üzletembertől, akik előnyös állami szerződéseket kaptak a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

A politikus ártatlannak vallotta magát, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. Az ügy másik három gyanúsítottja ellen 2014 januárjában ellen vádat emelt a DNA a Szatmár megyei törvényszéken: ítélet még nem született.

A vádhatóság az akkori két korrupciógyanút most egy harmadikkal egészítette ki, és újabb kiadatási kérelmet intézett a képviselőházhoz. A DNA február eleji közleménye szerint Borbély László 2011-ben környezetvédelmi miniszterként 50 ezer euró értékű csúszópénzt is elfogadott egy meg nem nevezett üzletembertől, akinek állítólag támogatást ígért a vízügyi hatósággal kötendő szerződések elnyeréséhez és kifizetéséhez.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 223

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.