Hír & hírháttér

Zöldfülűekre bízzák a vásárhelyiek érdekeinek képviseletét?

Összeállt az RMDSZ helyi jelöltlistája  

A múlt héten döntött a választmány az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestületi jelöltlistája felől. Egyeseknek meglepetést okozott, hogy 80%-ban új nevek – a régiekből csupán ketten maradtak –szerepelnek rajta. A listára felkerült fiatalok közül többen újoncnak számítanak a politikában és a közigazgatásban egyaránt. Néhányuk teljesen ismeretlen a vásárhelyiek számára. Peti Andrást, az RMDSZ városi szervezetének elnökét, listavezetőt kérdeztük az összetételről és a rangsorolásról.

varoshaza

Tőle tudtuk meg, az RMDSZ nyílt jelöltállítási módszertant fogadott el a lista összeállítására, így 24 személy jelentkezett a lehetséges 29 helyre. Hozzátette, hogy a fennmaradt 5 helyet a politikai partnereiknek tartják fent, ám az MPP mindeddig nem nyilvánította ki részvételi óhaját, nem nevesített jelöltet sem.

Szakmaiság és területi képviselet

Peti András elmondása szerint a jelöltek kiválasztásánál két szempont érvényesült: az első a szakmaiság, hiszen a városi tanácsban 5 szakbizottság működik, a szövetség célja, hogy ezekben legalább 2-2 tanácsosuk legyen jelen, akik érdemben hozzá tudnak szólni a kérdésekhez. A másik szempont a területi képviselet: „azt tartottuk szem előtt, hogy minden lakónegyednek biztosan legyen képviselője a hatékony kapcsolattartás, a problémák jelzésé végett. Mindenki tudni fogja, hogy melyik tanácsos melyik lakónegyedért felel, ezt a jól működő nagyvárosok rendszeréhez hasonlóan alakítottuk ki.”

Sok az ismeretlen név

A rangsorolás csodálkozást váltott ki a lakosságból, hisz zömében olyan nevek szerepelnek rajta, akik ismeretlenek a helyiek számára. A régiek közül csak a listavezető Peti András, és Bakos Levente szerepel. Peti szerint a rangsorolás módszertanát az Alapszabályzat és az SZKT-n elfogadott határozat rögzíti. „A városi RMDSZ döntéshozó testületei úgy határoztak, hogy két szakaszban történjék a sorrend felállítása: első körben a körzetekre bízzák a döntés lehetőségét és felelősségét, majd ezután kerül sor a választmány szintjén a rangsorolásra. Itt jellemzően figyelembe vettük a körzeti rangsorolások eredményeit: akiket a körzetek az első helyre választottak, azok a lista első tíz helyének valamelyikére kerültek, akiket a másodikra, azok a tíz és a huszadik helyek között szerepelnek, a többiek a húsz és harminc között lévő helyeket foglalják el. A végleges listát ma hagyja jóvá a Területi Állandó Tanács” – részletezte.

Arra a kérdésünkre, hogy milyennek tartja a listát, Peti szerint a következő 4 év fogja ezt bebizonyítani. A 80%-ban új arcokból álló lista hátránya az lehet az alpolgármester szerint, hogy időbe telik, amíg a friss jelöltek megszokják és kitapasztalják a közigazgatási munkát. „Az új személyek bizonyos szakmákban teljesítenek, reméljük, tudják kamatoztatni majd az eddigi munkájuk által szerzett tapasztalatukat a közigazgatásban is” – vélekedett az alpolgármester.

Hova tűntek a régiek?

Az önkormányzati képviselőtestület jelöltjei közül csupán két, az előző ciklusokban is dolgozó személy neve szerepel. Peti szerint a régi kollégák két csoportba sorolhatók: az egyikhez tartozók egyértelműsítették, hogy nem kívánják folytatni ezt a munkát, így nem is jelöltették magukat. A másikba azok tartoznak, akik ugyan szerették volna folytatni a munkát, de a kétszakaszos rangsorolás nyomán nem jutottak biztos befutó helyre. „Az utóbbiaknak továbbra is számítunk a szakmai tapasztalatára” – szögezte le.

Befutó helyen friss RMDSZ-tag

A lista második, azaz biztos befutó helyén álló dr. Magyari Előd fogorvosról – akinek eddigi politikai szerepvállalásáról nem hallottunk – Petitől érdeklődtünk. „Annyit tudok róla, hogy magánpraxisa van, és az RMDSZ-ben újabban jelent meg. A Kárpátok sétánya lakónegyed körzete választotta elsőként, és emiatt került ilyen előkelő helyre” – nyilatkozott szűkszavúan a városi elnök.

A listán több igen fiatal személy neve is szerepel, akiknek tapasztalatlanságuk a közigazgatásban bizonyos kételyeket vethet fel munkájuk hatékonyságát illetően, de Peti szerint kiemelt fontosságú, hogy az ifjúsági szervezetet is képviseljék a testületben. Azt is hangsúlyozta, hogy a fiatal személyek 8 éve aktív és oszlopos tagjai az RMDSZ-kampányoknak, megbízható személyek, és fiatal koruk ellenére már bizonyították, hogy alkalmasak a közösségépítői munkára.

Nyitva áll az ajtó a volt EMNP-sek előtt

Mint ismeretes, a hét elején Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei alelnöke és Jakab István az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke lemondtak mindenféle tisztségükről és kiléptek a Néppártból. Peti erre reagálva szűkszavúan annyit nyilatkozott, hogy személy szerint várja őket az RMDSZ tanácsosi listájára.

Az RMDSZ tanácsosi listájának rangsora

A listavezető Peti András jelenlegi alpolgármester, második dr. Magyari Előd fogorvos, harmadik Szászgáspár Barnabás, a Maros Kosárlabdaklub edzője, negyedik Csíki Zsolt, a Szász Albert Sportiskola igazgatója, ötödik dr. Bakos Levente közgazdász, hatodik Mózes Levente közgazdász, jogász, közigazgatási szakértő. A sorrend így folytatódik: Bakó Szabolcs, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács jelöltje, Kovács Lajos jogász, Novák Zoltán történész, Furó Judit műépítész, a Nőszervezet jelöltje, Boros Gyula, Kovács Árpád Géza, dr. Makkai Gergely, dr. Tamási Zsolt és Bíró Csaba Szilveszter. Az RMDSZ-nek jelenleg tíz önkormányzati képviselője van a városi tanácsban.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.