Központ
2018. szeptember 26. szerda, Jusztina

Jurassic Park reload – 99 millió éves gyíkok a borostyánkőben

Központ március 7, 2016 Hírek, Külföld

Borostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves, Délkelet-Ázsiából származó kövületét azonosították amerikai tudósok.

Gyik_lelet_grid2_fekvo_lead

fotó: BBC

A fosszíliákat leíró amerikai kutatók szerint a kövületek olyan jó állapotban maradtak fent, hogy a bőrpikkelyek, egyikük nyelvének hegye és a parányi karmok is jól láthatók – olvasható a Science Advances című tudományos lap friss számában közölt tanulmányban. Az ősi gyíkok a mai Mianmar területén éltek a középső kréta földtörténeti időszakában, két kövület a mai kaméleonok és gekkók hajdani rokonáé, másoknak már nincs mai megfelelője. Edward Stanley, a floridai Természettudományi Múzeum tudósa, a tanulmány egyik szerzője szerint az egyik kövület a “szabványos” gyíkforma és a kaméleonok között átmenetet képviseli.
“Ez a hiányzó láncszem durván 80 millió évvel idősebb az eddig ismert legrégibb kaméleonkövületnél. A borostyánba zárt maradvány azt mutatja, hogy a kaméleon villámgyors, hosszú nyelve igen régi jellemzője a faj felmenőinek, a faágakba kapaszkodó lábak azonban később alakultak ki” – magyarázta Stanley. A kőbe zárt leleteket több évtizede találták meg egy bányában, majd magángyűjtőkhöz kerültek, végül amerikai múzeumok vásárolták meg őket. Tudományos leírásukat a frissen megjelent tanulmány szerzői készítették el elsőként.

A lágyszövetek és a belső szervek a csontokkal együtt évmilliókon át is fennmaradhatnak borostyánkőbe zárva.“A kövületek az állatok külsejének olyan részleteit őrizték meg, amivel igen ritkán találkozunk. Kitűnően látszik, hogy nézhettek ki ezek a hüllők, amikor még éltek” – mutatott rá Juan Diego Daza, a texasi Sam Houston Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

forrás: Origo

Share Button
Ennyien olvasták: 366

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.